≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatan prizor na nebu iznad Srbije: Ovaj redak fenomen očarava!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kamere telefona lako hvataju svetlost crvene boje

  • 9
Crveno roze nebo Srbija Fičer, Aurora Borealis Foto: Instagram/192_rs

Nebo u nekim delovima naše zemlje je prelepe purpurne boje koja je ostavila bez tesksta svakoga ko je imao sreću da ugleda ovaj redak fenomen. U pitanju je polarna svetlost, a ova pojava naziva se Aurora Borealis.

Ova svetlost prvo je viđena u Mađarskoj, potom i na severu Srbije, a ubrzo i u još nekim gradovima.

Fotografije "crvenog neba" zabeležene su iz Kraljeva, Đurđeva, Zlatibora, Banata...

Ovaj neverovatan prizor uočljiv je i iznad Hrvatske.

Aurora borealis je pojava koja se javlja u blizini magnetnih zemljinih polova i manifestuje se u formi magličastih pramenova svetlosti u raznim bojama. Ova pojava je među najlepšim prizorima koji se mogu videti i fenomen koji oduvek fascinira ljude.

Aurora borealis se najčešće javlja na Aljasci, u Kanadi, Norveškoj, Danskoj, nekim delovima Rusije, ali su se mnogi iznenadili kada su je videli i u Srbiji, pre svega u Vojvodini, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oðin

    11. maj 2024 | 08:50

    Izgleda da mora da se objasni ljudi u komemtarima da ovo se desava trenutno zbog pojacane solarne oluje pa se aurora moze cidjeti juznije nego inace, a ne zbog vase histerije o nekim teorija zavere.Inace boja moze biti od zelene ,plave do crvene. Knjige braco spasavaju zato pratite nauku.

  • kkk

    11. maj 2024 | 04:56

    Da smo na krajnjem sjeveru pa da povjerujemo u polarnu svjetlost...ovako ostaje samo sumnja da je neki eksperiment u pitanju...nekoliko dana pa da vidimo sta ce se desiti...zivimo na planeti svakojakih lazi....

  • teorija zavere

    11. maj 2024 | 00:55

    Polarna svetlost se sa razlogom zove "polarna". Šta ako je ovo veštački izazvano? Ako je posledica namernog uticaja na mikroklimu? Kao one poplave u Dubaiju. Priznali su da su 2 dana pre poplave avionima zaprašivali vazduh, da bi izazvali padavine, ali poplave ipak nisu nastale zbog toga !?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA