Vreme čitanja: oko 2 min.

Za gašenje požara kod Užica koriste se alge, da bi se došlo do žarišta: Raspisan tender za izvođača radova

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, koja je od trenutka izbijanja požara na terenu sa saradnicima i svim ljudima koji se bore da se ova teška siaucija što pre prevaziđe, zahvaljujući svim do sada učinjenim naporima situacija je, kako ističe, danas bolja nego juče i prethodnih dana

  • 1
Raspisan tender za izvođača radova na proširenju tela deponije Duboko foto: RINA

Na deponiji Duboko kod Užica gde požar traje već danima, nastavljene su sve neophodne aktivnosti na gašenju požara, a od juče su u upotrebi i alge, čiji je cilj da se što pre dopre do samog žarišta. Raspisan i tender za izvođača radova na stabilizaciji i proširenju tela deponije “Duboko” i izgradnji neophodnih postrojenja za tretman biogasa i procednih voda, vredan 30 miliona evra.

Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, koja je od trenutka izbijanja požara na terenu sa saradnicima i svim ljudima koji se bore da se ova teška siaucija što pre prevaziđe, zahvaljujući svim do sada učinjenim naporima situacija je, kako ističe, danas bolja nego juče i prethodnih dana.

- Još jednom odavde sa mesta gde trenutno imamo veliki problem želim da grđanima Užica pošaljem poruku da ništa ne krijemo od njih. Požar je izbio 5. maja i već pet dana borimo se sa vatrenom stihijom. Danas je sitaucija bolja nego prethodnih dana, zahvaljujući svim ljudima koji su ovde angažovani i na koje svi treba da budemo ponosni. Želim da se zahvalim i vatrogascima i vozačima kamiona i svim drugim radnicima koji se trude da se požar što pre ugasi. Još jednom naglašavam da ne krijemo informacije i da ulažemo makismalne napore da rešimo ovaj višegodišnji problem, izjavila je gradonačelnica.

Gradonačelnca je Užičane zamolila da ne šire dezinformacije po društvenim mrežama, čime doprinose nepotrebnom uznemiravanju i panici.

- Nije ovde bilo eksplozije ni povređenih radnika, nema masovnog trovanja niti uginuća životinja. Sve su to opasne laži koje se šire a koje neko koristi u svrhu političke propagande. Koliko daleko se u tome otišlo govori i podatak da je danas u Lunovom selu u neposrednoj blizini merne stanice zapalio nekoliko plastova sena”, ističe gradonačelnica.

Branislava Matić iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, koja je bila u užičkom zavodu za javno zdravlje, ističe da su rezultati svih merenja kvaliteta vazduha u Užicu javno dostupni na uvid i podseća da se sa sličnom situacijom pre par godina suočavala površinski znatno veća deponija u Vinči, kao da ni da ni tada nije bilo povećanog zagađenja, shodno mogućnostima za merenje datih podataka.

- U Zavodu za javno zdravlje Užice sve se radi prema protokolu. Prekoračenja zagađenja nema, znamo da postoje parametri koje ne možemo da izmerimo, ali je veoma bitno preventivno delovati”, naglasila je Matić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AG CH

    11. maj 2024 | 12:45

    Opšti je problem kod takvih deponija gde ima mnogo biorazgradivih materija da uz prisustvu vode dolazi do zagrevanja i samozapaljenja po dubini što je teško gasiti, prisustvo vazduha otežava a stvara se dim i smrad jer nema otvorenog plamena.Reciklaža bi mmogo pomogla pre odlaganja da bi se organske razgradive materije odvojile.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA