Vreme čitanja: oko 1 min.

Militarov: Postavljene nove merne stanice kvaliteta vazduha u Užicu

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dodao je da upravo od vetra zavisi koje će područje u nekom momentu biti više ili manje zahvaćeno

  • 0
Helikopteri, požar, Užice Foto: MUP

Zavod za javno zdravlje Užice, Agencija za zaštitu životne sredine i Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” naložili su mere pojačanog nadzora zbog požara na deponiji Duboko kod Užica, pa je instalirano više novih mernih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u užičkom kraju, izjavio je zamenik načelnika Gradskog štaba za vanredne sitaucije Zoran Militarov.

On je, kako se navodi na oficijelnom gradskom sajtu, rekao da su merne stanice postavljene u blizini same deponije, Lužničkoj dolini, Sevojnu i na svim mestima, gde zbog nanošenja oblaka može biti ugrožen trenutni kvalitet vazduha.

Istakao je da su svi podaci vezani za kvalitet vazduha u realnom vremenu dostupni na sajtu Zavoda za javno zdravlje Užice, Agencije za zaštitu životne sredine i instituta “Milan Jovanović Batut”.

“Svedoci smo da je u toku gašenje požara na deponiji Duboko, što za posledicu ima pojavu dima u većem obimu, koji se u zavisnosti od vremenskih uslova, pre svega vetra, prostire na širem području grada”, rekao je on.

Dodao je da upravo od vetra zavisi koje će područje u nekom momentu biti više ili manje zahvaćeno.

Naglasio je da se preporuke koje je dao Zavod za javno zdravlje Užice odnose na akcidentne sitaucije, dakle kada se neko nađe u oblaku dima ili kada se oblak dima nadvije nad određeno područje.

"Dalje prognoze zavise isključivo od kretanja vetra i vazdušnog pritiska, a ono što je dobra stvar, jeste da se napreduje sa procesom gašenja požara, tako da se generalno može očekivati da će se količina dima koja će izlaziti sa deponije, kako vreme prolazi sve više smanjivati pa očekujemo stabilizaciju stanja u kratkom roku”, zaključio je Militarov.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA