Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je Sveti Vasilije Ostroški: Postoji nekoliko narodnih verovanja za ovog svetitelja

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sveti Vasilije rođen je kao Stojan Jovanović u Popovom polju kod Trebinja, a već sa 12 godina otišao je u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice gde se zamonašio i započeo život podvižnika

  • 8
Sveti Vasilije Ostroški Sveti Vasilije Ostroški / Foto: Manastir Tvrdoš

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju veliki praznik posvećem Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Sveti Vasilije rođen je kao Stojan Jovanović u Popovom polju kod Trebinja, a već sa 12 godina otišao je u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice gde se zamonašio i započeo život podvižnika.

Sveti Vasilije Ostroški bio je episkop zahumski i jedan od najcenjenijih pravoslavni svetitelja. Ljudi su i danas zadivljeni njegovim velikim delima, a kada god se nađu u problemu, posebno kada je reč o zdravlju, utehu pronalaze baš u njemu.

Posle završetka manastirske škole, dobio je monaški čin i postao paroh Popovog polja. Vršio je službu je u mnogim gradovima, od Mostara, preko Herceg Novog i Pljevalja, Morače, do Ogonošta i Bjelopavlića.

Preminuo je 1671. godine, a njegove mošti i grob čuvaju se u najvećoj pravoslavnoj svetinji – manastiru Ostrog u Crnoj Gori.

Svako kome je ovaj svetac pomogao, prilikom sledeće posete manastiru Ostrog zapisuje na papir svoju priču, monasi ih sakupljaju, čuvaju i pretvaraju u knjigu.

Postoji legenda da je sa vrha Gornjeg manastira jednom davno ispalo novorođenče iz kolevke. Budući da se Gornji manastir nalazi u stenama planine Ostroška greda, uz samu liticu, na čak 900 metara nadmorske visine, majka se prestrašila i verovala da je izgubila dete. Međutim, beba je pronađena živa i zdrava na zemlji u podnožju planine, koja se zadovoljno smejala.

Nekoliko narodnih verovanja vezano je za ovog svetitelja, a možda i najzastupljenije jeste da Sveti Vasilije Ostroški svake noći ustaje iz kovčega i šeta po stenama.

U prilog tome ide i činjenica da su tokom godina i vekova mnogi sveštenici svedočili kako ujutru vunene čarape na nogama Svetitelja budu pocepane, iako su uveče obučene čitave.

Zbog toga, svako ko dolazi na poklonjenje u Ostrog obavezno nosi jedan par vunenih, belih čarapa.

Vernici koji polaze na put u manastir sa sobom obavezno treba da ponesu ulje, tamjan i pamuk, ali i vunene čarape i sve to potom ostave kod sveca "da prenoći", jer stvari koje provedu noć u prostoriji sa moštima sveca, veruje se, dobijaju magične moći izlečenja.

Jedino što bi trebalo da uradite na ovaj sveti dan je: pomolite se.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brankica

    12. maj 2024 | 07:11

    Hvala svetom Vasiliju za mnoga njegova dobricinstva . . . .

  • Boža zemunac

    12. maj 2024 | 07:55

    SLAVA I MILOST SVETOM VASILIJU OSTROŠKOM.AMIN. SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG. ŽIVI BILI I SLAVILI GA NA MNOGAJA LJETA.

  • Nataša

    12. maj 2024 | 09:09

    Amin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA