Vreme čitanja: oko 1 min.

Zoo Palić ima novog stanovnika: Pogledajte kako izgleda mladunče bengalskog tigra koje oduševljava posetioce

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njemu su dali ime Naum, a na Palić je došao iz Jagodine

  • 0
Tigar mladunče Foto-ilustracija: Pixabay

Mladunče bengalskog tigra nedavno je iz Jagodine stiglo u Zoo vrt na Paliću, a posetioci imaju priliku da ga vide u ispustu za tigrove.

- Mužjak Naum je stigao 27. aprila i još uvek se prilagođava na nove uslove života i na novu sredinu. Tigrovi se, kao i sve druge mačke, vezuju za prostor i potrebno mu je malo vremena da se pozna sa karakteristikama prostora u koji je došao, mirisima, zvukovima i svim onim što ga okružuje - objašnjava Marko Lazić za portal "Subotica.com", odgovorni veterinar u Zoo vrtu na Paliću - Naum se rodio pre devet meseci u Zoo vrtu Jagodina sa kojim imamo dobru saradnju.

Lazić podseća da u palićkom Zoo vrtu živi i ženka tigra, ali se ona zbog starosti otežano kreće i ima problema sa zglobovima, pa mladi Naum i tigrica borave odvojeno.

- Ona je stara već 23 godine, a zabeleženo je da tigrovi žive maksimalno 26 godina. Ne planiramo da ih spajamo, jer bi to za vremešu tigricu bio stres, a i u prirodi jedinke ove vrste žive odvojeno - precizira sagovornik - Imamo adekvatan prostor napravljen po poslednjim standardima, tako da svaki tigar ima odgovarajući zaseban prostor.

Inače, u Zoo vrtu nedavno su rođeni blizanci prstenorepog lemura koje posetioci mogu da vide u delu sa lemurima, odnosno prinove borave u velikom zastakljenom delu objekta.

- Dominantna ženka u jednoj od naših grupa prstenorepih lemura rodila je blizance. Ovo nisu njeni prvi mladunci, već ima dve starije ženkice, takođe bliznakinje, koje sada zajedno sa majkom brinu o bebama. Inače, hijerarhija u okviru vrste je takva da sve ženske jedinke, koje su potomci najdominantnije ženke vode računa o mlađoj braći i sestrama - zaključuje sagovornik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA