Vreme čitanja: oko 2 min.

Nišlije slave Svetog Vasilija Ostroškog: Na stotine ljudi u redu ispred njegovog hrama u naselju Duvanište

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na današnji dan pre 25. godina Duvanište je bombardovano kasetnim bombama

  • 1
Nišlije slave Svetog Vasilija Ostroškog Foto: D.K.

Više stotina stanovnika Niša od ranih jutarnjih sati danas je stajalo u redu ispred Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Duvaništu kako bi poljubili ikonu velikog sveca, prisustvovali službi u hramu i zapalili sveće u palionicama.

Na današnji dan pre 25. godina Duvanište je bombardovano kasetnim bombama, ali i pored toga što su na taj deo Niša bačena dva kontejnera sa 2.000 kasetnih bombi niko nije stradao, dok je teže povređeno 11 osoba, a nekoliko desetina lakše. Zaslugu za to što niko nije stradao građani Duvaništa, ali i celog Niša pripisuju Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu. Stanovnici Duvaništa i dan danas podsećaju da je 12. maja 1999. godine njihovo naselje bilo puno ljudi, a na igralištima i sportskim terenima se igralo mnogo dece jer je bio topao prolećni dan.

Kada se začulo zlokobno brujanje aviona, prema rečima meštana, stariji čovek sa sedom bradom pojavio se među decom na jednom od terena i uveo ih u sklonište, a upozoravao je i odrasle da se što pre sklone. Samo par minuta kasnije kasetne bombe počele su da padaju između ulica Sretena Mladenovića (danas bulevara Cara Konstantina), Majakovskog i reke Nišave, ali i u delovima bulevara Nemanjića, ulici Branka Miljkovića, Nobelovoj, Roberta Koha i drugim. Goreli su automobili i stanovi, čuli su se jauci povređenih, ali stanovnici tog dela Niša izbegli su veću katastrofu i pogibiju nedužne dece i odraslih.

Od 2000. godine žitelji Duvaništva predvođeni sveštenicima Eparhije niške u povečerje slave Svetog Vasilija organizuju litiju i večernju službu, a na sam dan slave u hramu se služi Sveta arhijerejska liturgija. Litija je prošla i sinoć, a predvodio ju je Episkop niščki Arsenije. U znak spasenja, u Duvaništu je 2015. godine krenula izgradnja hrama posvećenog velikom svecu, a završen je oktobra 2022. godine uz pomoć donacija vernika, izdvajanja iz budžeta grada i pomoći Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitannja.

U u kripti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog 24. maja ove godine, povodom 25.godišnjice NATO agresije na našu zemlju otkrivena, Spomen-kripta Novim kosovskim junacima u kojoj je uklesano 1.139 imena pripadnika Vojske Jugoslavije, policije i bezbednosnih snaga, koji su izgubili život braneći svoju otadžbinu od strane terorista i NATO agresora.Hram Svetog Vasilija iz meseca u mesec posećuje sve veći broj vernika, naročito tokom obeležavanja crkvenih praznika, ali današnji dan je nadmašio sve dosadašnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA