Vreme čitanja: oko 2 min.

Štrbac: Najveći gubitnici koalicije HDZ i DP-a Plenković i država Hrvatska

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Najveći gubitnik ovde je po meni upravo Plenković, a onda i sama Hrvatska"

  • 0
Savo Štrbac Printscreen/Youtube/RTRS

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra VERITAS Savo Štrbac ocenio je danas da će najveći gubitnik nakon formiranja Vlade HDZ-a i Domovinskog pokreta biti lider HDZ i predsednik tehničke Vlade Hrvatske Andrej Plenković koji će se nakon osam godina vođenja Hrvatske u dobrom smeru ujediniti sa proustaški orijentisanim pokretom.

"Najveći gubitnik ovde je po meni upravo Plenković, a onda i sama Hrvatska. Plenković, jer je ovih osam godina vodio Hrvatsku u jednom dobrom smeru. On je čak od HDZ-a napravio stranku levog centra. Levlju čak i od SDP-a", ocenio je Štrbac za Tanjug.

On je dodao da je Domovinski pokret pro-ustaški orijentisan, i kako je rekao, "oni se time ponose".

"Imaju ambleme ustaške. Pa setimo se sad šta su radili u Vukovaru u oktobru, kada je bio Dan sećanja (na žrtve) Vukovara. Na čelu kolone ustaške zastave, amblemi, natpisi, pokliči 'za dom spremni'. Naterali su celi hrvatski vrh i predsednika vlade i predsednika države da marširaju iza tih pro-ustaških obeležja", rekao je Štrbac.

Štrbac ocenjuje da će srpska zajednica u Hrvatskoj preživeti ovu koaliciju i procenjuje da joj neće biti ni mnogo bolje ni gore nego do sad.

"I do sada je bilo raznih napada. Recimo Srpsko narodno vijeće svake godine je objavljivalo izvještaj o broju etnički motivisanih napada na Srbe. Bilo je do 400 - 500 registrovanih napada. Mi u Veritasu smo došli do zaključka da je to tek trećina od stvarnih napada", rekao je Štrbac.

Šrbac smatra da je razlog manjie broja registrovanih napada na Srbe od procenjenog taj što nakon prijava nije dolazilo do istraga ili procesuiranja napadača pa su ljudi prestali i da prijavljuju napade.

"Prijaviš pet puta, niko ne reaguje. Šesti put nećeš ni prijaviti nadležnim organima ili prijaviš pa ti bude još gore. Napadaču se ništa ne desi, već ti napravi dodatne probleme i onda ga više ne prijavljuješ. Prijavljuju nama ovde, ne smeju u Hrvatskoj nikome u Hrvatsku i onda zovu mene ovde i moje saradnike", naveo je Štrbac.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA