Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbi na KiM o kaznama za upotrebu dinara: Besmisleno, biće još teže

E. T.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Centralna banka u Prištini 1. februara donela je odluku o zabrani upotrebe dinara kao platežnog sredstva na Kosovu i Metohiji

  • 1
Priština Foto: Shutterstock

Prelazni period koji je Centalna banka u Prištini odredila kao početak primene odluke o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji istekao je u subotu, a kako pišu pojedini prištinski mediji, od danas će protiv onih koji za finansijske transakcije koriste drugu valutu osim evra biti preduzete kaznene mere.

Građani su ogorčeni zbog ovakve odluke i smatraju da je ovo još jedan vid pritiska Kurtijevog režima u Prištini na preostale Srbe na Kosovu i Metohiji, rekli su građani dopisniku Tanjuga.

"Šta da vam kažem, ovde političari odlučuju, ne mi. Da je dobro za nas, nije dobro. Izdržali smo mnogo toga, pa ćemo i ovo. Ja se toliko ne razumem u te finansijske poslove, ali je jako teško za nas. Prebrodićemo i ovo, ne sumnjam", rekao je penzioner iz Kosovske Mitrovice

Jedna meštanka Kosovske Mitrovice izjavila je da ne vidi svrhu ukidanja dinara i izricanja kazni.

"To ne bi trebalo da rade, evo ja ne mogu da podignem penziju. Šta drugo da kažem, mislim da nema svrhu, dinar je bio uvek ovde. Kako sad ne može da funkcioniše dinar, to nema veze ni sa čim", rekla je meštanka Kosovske Mitrovice.

Penzionerka iz naselja Bošnjačka mahala naglašava da je za nju odluka o izricanju kazni neshvatljiva.

"Imam jako loše mišljenje oko svega ovoga. Dali su nam po pola penzije i to u evrima, dinare nemaju. Najgore je za nas penzionere. Mi smo navikli na dinar, sad ga nema, moramo da se navikavamo na evre", rekla je za Tanjug stanovnica naselja Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici.

Vlasnici marketa, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata izrazili su nezadovoljstvo zbog eventualnog izricanja kazni, dodajući da nisu dobili nikakvo obaveštenje o tome da se dinar od danas ne sme koristiti u prometu na Kosovu i Metohiji. Zbog eventualnih posledica nisu javno želeli da komentarišu trenutnu situaciju.

Aleksandar Šljuka iz NVO "Nova društvena inicijativa" naglašava da ova najava kažnjavanja ima veze sa aplikacijom tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope.

"Evidentno je da Vlada tzv. Kosova nije zadovoljna uslovljavanjem od strane vodećih evropskih zemalja u skladu sa ovim pitanjem, te bi se potencijalno zaoštravanje odnosa u kontekstu odluke Centralne banke moglo tumačiti kao Kurtijev vid protesta prema međunarodnoj zajednici, iako se on već delimično ogradio, rekavši da je CBK nezavisna institucija i da na njene odluke i posledice njenih odluka, on ne može da utiče", rekao je Šljuka.

Dodao je da privredni subjekti koji posluju sa dinarom nisu u dovoljnoj meri upoznati sa tim šta će najavljeno kažnjavanje značiti u praksi.

"To bi pre svega mogao da bude problem za finansijske/administrativne institucije koje operišu u okviru sistema Republike Srbije, a koje koriste isključivo ili gotovo isključivo dinar kao valutu plaćanja - Banku poštansku štedionicu, kao i filijale Pošte Srbije. Ove institucije već funkcionišu otežano još od februara meseca kada je, iako stavljen moratorijum na kažnjavanje subjekata koji koriste dinar, nastavljeno sa praksom obustavljanja srpskog platnog prometa, odnosno sa uvozom dinara", kaže Šljuka.

Centralna banka u Prištini 1. februara donela je odluku o zabrani upotrebe dinara kao platežnog sredstva na Kosovu i Metohiji.

U Briselu će sledeće nedelje biti održana sedma po redu runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje će, kako je najavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, glavna tema ponovo biti "jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji".

Petković je istakao da se odluka o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji ugrožava opstanak srpskog naroda u pokrajini i dovodi u pitanje funkcionisanje i postojanje svih srpskih institucija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    12. maj 2024 | 16:32

    Srbija se bori za juznu Srbiju Kosocvo i Metohiju koja je pod NATO EU vojnom okupacijom do poslednjeg Kosovskog Srbina. TUGA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA