≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spremite se, stižu pljuskovi sa grmljavinom! Danas će pogoditi ove delove Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Maksimalna temperatura biće danas od 17°C na jugu do 23°C na severu Srbije

  • 0
Grmljavina Foto: Shutterstock

Već od dela jutra i prepodneva kiša i pljuskovi očekuju se prvo na zapadu i jugozapadu Srbije i u Podrinju, da bi se potom ovaj oblačni i padavinski sistem širio i prema ostalim predelima.

Tokom dana u većem delu Srbije biće pretežno oblačno vreme sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, naročuito u južnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije. U ovim predelima Srbije očekuje se da padne od 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru.

Pretežno suvo biće na severu Srbije, a u Vojvodini i pretežno sunčano. Danas se očekuje i nešto svežije vreme, zbog priliva svežije vazdušne mase sa severoistoka.

Maksimalna temperatura biće danas od 17°C na jugu do 23°C na severu Srbije. Od srede do petka u većem delu Srbije biće promenljivo oblačno, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom.

Najviše suvog vremena biće na severu i na istoku Srbije, ali će povremenih pljuskova sa grmljavinom biti i u tim predelima.

U subotu će biti sunčano.

U nedelju povećanje oblačnosti, a krajem dana i jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Inače, narednih dana Srbija će se nalaziti između veoma izraženog ciklona sa zapada Evrope sa centrom iznad Atlantika i anticklona sa istoka Evrope sa centrom iznad Rusije.

Sinoptička situacija Foto: meteociel/w2u

Usled ovakve sinoptičke situacije i veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, narednih dana u Srbiji se očekuje veoma vetrovito vreme. Jugoistočni vetar već danas tokom dana biće u pojačanju prvo u košavskom području i krajem dana na jugu Banata biće jak.

Sinoptička situacija Foto: meteociel/w2u

Sve to biće uvod u vrlo vetrovito vreme.

Košava će duvati na području Vojvodine, Beograda, Šumadije, Pomoravlja, Podunavlja, Braničevskog okruga i na planinama najjačim intenzitetom tokom srede, četvrtka i petka.

Jugoistočni vetar u ovim predelima imaće udare preko 50 km/h, u mnogim predelima i olujne od 70 km/h, a na jugu Banata olujne udare od 100 km/h. Najjači vetar očekuje se na području Vršca.

Inače, najjači intenzitet košave očekuje se u četvrtak krajem dana.

Uticaj košave osetiće se sve do zapada Srema, do Podrinja, centralnih i jugoistočnih predela Srbije.

Vetar će oslabiti u petak i košava će tada i prestati, tako da se u subotu očekuje vrlo slab vetar.

Inače, zbog očekivanih olujnih udara vetra, preporučuje se oprez u šumovitim predelima, parkovima i na drugim potencijalno kritičnim mestima, kao i u saobraćaju, naročito na mostovima i na nadvožnjcacima.

Maksimalna temperatura narednih dana biće uglavnom od 20 do 25°C.

U subotu toplije, temperatura i preko 25°C.

Dakle, temperatura će narednih dana biti uglavnom oko prosečnih vrednosti, a nešto više padavina biće u južnim i zapadnim predelima Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA