Vreme čitanja: oko 2 min.

Naredna 3 dana Srbija na meti grmljavina i vetra, oglasio se RHMZ: "Gori" narandžasti meteoalarm

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog kiše i grmljavine žuti meteoalarm danas je upaljen na teritoriji KiM, jugozapadne i jugoistočne Srbije, a sutra će zbog jakog vetra biti upljen i u Banatu

  • 2
Vremenska prognoza munje gromovi Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Pixabay

U naredna tri dana u delovima Srbije biće upaljeni žuti i narandžasti meteoalarm koji će upozoravati na pljuskove, grmljavinu i jak vetar. Na udaru će se najpre naći jug zemlje u kojem je već danas upaljen meteoalarm, a onda će se premestiti na sever Srbije gde će problem napraviti vetar olujne jačine.

Kako su najavili iz RHMZ danas i sutra na zapadu, jugu i jugoistoku i ređe u centralnim krajevima zemlje padaće kiša, a u oblasti lokalnih pljuskova sa grmljavinom očekuje se količina i od 10 do 20 mm padavina, lokalno i više.

Zbog kiše i grmljavine žuti meteoalarm danas je upaljen na teritoriji KiM, jugozapadne i jugoistočne Srbije, a sutra će zbog jakog vetra biti upljen i u Banatu.

"Od srede u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju pojačavanje jugoistočnog vetra (košave), koja će duvati sve do nedelje, a najjači udari vetra očekuju se u četvrtak i petak kada će na jugu Banata prelaziti 24 m/s, a na području Beograda povremeno dostizati od 15 do 17 m/s (odnosno od 55 do 60 km/h)", dodali su iz RHMZ.

Najjači udari vetra meteoalarm upaliće u Pomoravlju, Beogradu i Banatu gde će biti najgora situacija, pa će umesto žutog biti upaljen narandžasti.

Podsetimo, kako je meteorolog Telegrafa najavio narednih dana u Srbiji se očekuje veoma vetrovito vreme. Jugoistočni vetar u utorak tokom dana biće u pojačanju prvo u košavskom području i već će krajem dana na jugu Banata biti jak i to će biti uvod u vrlo vetrovito vreme.

Košava će duvati na području Vojvodine, Beograda, Šumadije, Pomoravlja, Podunavlja, Braničevskog okruga i na planinama najjačim intenzitetom tokom srede, četvrtka i petka.

Jugoistočni vetar u ovim predelima imaće udare preko 50 km/h, u mnogim predelima i olujne od 70 km/h, a na jugu Banata olujne udare od 100 km/h. Najjači vetar očekuje se na području Vršca.

Inače, najjači intenzitet košave očekuje se u četvrtak krajem dana.

Uticaj košave osetiće se sve do zapada Srema, do Podrinja, centralnih i jugoistočnih predela Srbije.

Vetar će oslabiti u petak i košava će tada i prestati, tako da se u subotu očekuje vrlo slab vetar.

Inače, zbog očekivanih olujnih udara vetra, preporučuje se oprez u šumovitim predelima, parkovima i na drugim potencijalno kritičnim mestima, kao i u saobraćaju, naročito na mostovima i na nadvožnjcacima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo Zelim Kisu... udavi nas prasina u Banatu

    14. maj 2024 | 09:15

    Neka padne kisa, da svima bude dobro.. rashladi beton gradjanima, seljanima podari useve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA