Vreme čitanja: oko 1 min.

Stigli rezultati najnovijeg rangiranja univerziteta: Evo kako se plasirao beogradski

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Univerzitet u Beogradu među 1, 8 odsto najboljih na svetu

  • 3
SRBIJA STUDENTI Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Univerzitet u Beogradu pozicioniran je u prvih 1,8 odsto univerziteta od ukupno 20.966 rangiranih univerziteta širom sveta, prema najnovijoj listi Global 2000 Centra za svetsko rangiranje univerziteta (Center for World University Rankings), a koja je zvanično objavljena u ponedeljak 13. maja.

Naš univerzitet je na visokom 376 mestu od ukupno 20,966 rangiranih svetskih univerziteta, saopštio je Univerzitet Beograd.

Ovaj Centar sprovodi najsveobuhvatnije akademsko rangiranje univerziteta u svetu, koristeći indikatore grupisane u četiri oblasti: obrazovanje, mogućnost zapošljavanja, akademska dostignića nastavnog osoblja i broj i kvalitet objavljenih naučnih radova u visoko-citiranim i uticajnim časopisima.

Ono što je dodatno jedinsveno za ovu listu je to da je se jednaki značaj daje indikatorima koji su vezani kako za nastavno osoblje, tako i za same studente.

Kako se navodi, ove godine, Univerzitet u Beogradu je rangiran prema sledećim indikatorima: mesto na svetskoj rang listi - 376 od ukupno 20.966 univerziteta, procentualno top 1, 8 odsto u svetu, rangiranje u regionu (Evropa) - 153, rangiranje u zemlji - 1, rangiranje obrazovanja - 498, rangiranje istraživanja - 343 i ukupni rezultat- 75,8.

Povodom ovog izvanrednog globalnog uspeha, čestitke rektoru prof. dr Vladanu Đokiću, profesorima, istraživačima i studentima Univerziteta u Beogradu uputio je predsednik Centra za svetsko rangiranje univerziteta Nasim Mahasen.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA