Vreme čitanja: oko 1 min.

Situacija u kojoj su Romi danas i dalje je teška: Ovo su stvari na koje ne smemo žmuriti

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Održana je konferencija za medije u organizaciji Romskih studenata koja je organizovana povodom novih mera u zapošljavanju Roma i Romkinja

  • 0
Romi Foto: Telegraf

Uprkos različitim merama aktivnog zapošljavanja koje se sprovode u Republici Srbiji, situacija u kojoj se Romi nalaze i dalje je teška. Iako je veći broj Roma i Romkinja zaposleno u protekle dve godine, i dalje je veliki broj romskih porodica koje nemaju ni jednog stalno zaposlenog člana, moglo se čuti na Konferenciji za medije organizacije Romskih studenata koja je organizovana povodom novih mera u zapošljavanju Roma i Romkinja.

Na konferenciji, koji je održana 13. maja u Novom Sadu, a koji je inicirala organizacija Romskih studenata, sa predstavnicima ministarstva za rad i socijalnu politiku, kao i sa nevladinim organizacijama iz Novog Sada, Subotice i Sombora, predloženo je pokretanje socijalnih preduzeća, kao i posebne agencije koja bi sarađivala za Nacionalnim službama za zapošljavanje, čija će delatnost biti usmerena na zapošljavanje i samo zapošljavanje Roma i Romkinja.

Neosporno je da je novac iz razičitih pretpristupnih EU fondova dostupan, kaže Sreten Medić iz studenske organizacije, kao i iz raznih organizacija poput nemačkog GIZ-a i HELP-a, ali Romima nedostaje preduzetnički duh i ideje kako bi pokrenuli sopstveni biznis. Neophodna je stalna edukacija Roma i Romikinja, dodao je on.

Kako je Medić naglasio za Telegraf, preduzetnike Rome, dodatno opterećuje i ono što opterećuje privatnike u Srbiji generalno - visoki porezi i nameti. Zato je rekao da će pokušati kroz razgovore sa donosiocima odluka, na lokalnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou, da pokrene afirmativnu akciju, po ugledu na mere koje se sprovode u obrazovanju romskih učenika i studenata, i da se na taj način olakša pokretanje preduzetništa za one Rome koji će ispuniti postavljene uslove.

Ukoliko ljudima obezbedimo adekvatan i dobro plaćen posao, ukoliko obezbedimo stipendiranje u obrazovanju za njihovu decu, siguran sam da ćemo dramatično smanjiti migraciju Roma u zemljama zapadne Evrope i da će rezultati odmah biti vidljivi – rekao je na kraju Medić.

(Telegraf.rs/A.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA