Vreme čitanja: oko 1 min.

Usvojen akcioni plan za primenu strategije socijalnog uključivanja Roma i Romkinja

K. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od ovog značajnog dokumenta se očekuje još bolja integracija romske zajednice u Srbiji

  • 0
Romi Foto: Telegraf

Nakon završenih Javnih rasprava na predlog Akcionog plana za primenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030, usvojen je ovaj značajan dokument od koga se očekuje još bolja integracija romske zajednice u Srbiji.

Strategija zasnovana na postojećim strateškim, pravnim i institucionalnim resursima - strategijama i propisima kojima su uređena pojedina pitanja unapređenja položaja Roma i Romkinja, ali i na opredeljenju države da razvija programe unapređenja položaja Roma i Romkinja iskazanim Operativnim zaključcima sa seminara "Socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji" (za period 2024 - 2026. godine).

Jedan od najvažnijih segmenata ovog dokumenta svakako je zapošljavanje romske zajednice i zato je Miroslav Haliti, predsednik Obrazovnog fonda Roma i Rominja iz Bujavca, organizacija koja je učestvala u pisanju Strategije u obalasti zapošljavanja, pozvao sve jedinice lokalnih samouprava da se aktivno uključe u primenu i realizaciju, kako Lokalnih akacionih planova, tako i svih dokumenata na nacionalnom nivou.

Resorna ministarstva i sve ostale vladine i nevladine organizacije koja su zadužena da vode javne politike kao i organi jedinica lokalnih samouprava, su kako je Haliti naveo, veoma vidljivi i jaki resursi i treba ih što bolje iskoristiti u sveobuhvatnoj integraciji i realizaciji nacionalne Strategije za Rome i Romkinje.

(Telegraf.rs/A.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA