Vreme čitanja: oko 2 min.

Obeležen jubilej 160 godina pravne službe Vojske Srbije

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čestitke povodom obeležavanja Dana pravne službe uputili su ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović

  • 0

Svečanost povodom Dana pravne službe i 160 godina njenog postojanja održana je danas u Domu Vojske Srbije u Nišu. Čestitke povodom obeležavanja Dana pravne službe uputili su ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

U svom obraćanju, v.d. sekretara Ministarstva odbrane Nebojša Nikolić osvrnuo se na rezultate rada pripadnika pravne službe u godini za nama, naglasivši da su zaključno sa aprilom 2024. godine aktivno učestvovali u izradi 77 propisa iz nadležnosti Narodne skupštine, predsednika Vlade Republike Srbije, ministra odbrane, predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, što je izuzetno složen i odgovoran rad.

''U toku 2023. godine intenziviran je rad na pripremi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju vojnih osiguranika kojim želimo da uredimo ovu izuzetno značajnu oblast koja se odnosi kako na aktivna i penzionisana vojna lica, tako i na njihove porodice, budući da još uvek primenjujemo zadržane odredbe o zdravstvenoj zaštiti Zakona o Vojsci Jugoslavije'', objasnio je v.d. sekretara Nikolić i dodao da je završen i nacrt novog Zakona o vojnom obrazovanju.

Posebno je istakao da je u 2023. godini realizovana normativno-pravna podrška „Projektu 5000“ kojim je, putem javnog konkursa, u sistem odbrane omogućen prijem kandidata u specijalne jedinice Vojske Srbije uz istovremeno povećanje brojnog stanja tih jedinica, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Na ovaj način sistem odbrane, kako je rekao, značajno unapređuje operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije prateći aktuelnu vojno-bezbednosnu situaciju.

On je, takođe, izrazio posebno zadovoljstvo zbog mladih oficira pravne službe i vojnih i državnih službenika koji će nastaviti ovu bogatu tradiciju i na kojima će ova služba počivati u godinama pred nama.

Pripadnici pravne službe obeležavaju svoj Dan 10. maja u znak sećanja na 1864. godinu kada je u Kneževini Srbiji, za vreme vladavine kneza Mihaila Obrenovića, u skladu sa savremenim tendencijama tadašnje Evrope, donet prvi Vojni sudski zakonik kojim su bili uređeni organizacija i postupak vojnih sudova u redovnom i vanrednom stanju. Kako se vojna služba razvijala, 1875. godine doneta je Uredba o vojnoj disciplini, a 1899. godine i Zakon o vojnim disciplinskim sudovima i shodno tome ove godine obeležava se i 125. godina postojanja vojnih disciplinskih sudova.

Povodom praznika, pripadnici pravne službe iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obišli su u Nišu crkvu Svetog Vasilija Ostroškog Niške eparhije i odali počast novim kosovskim junacima - pripadnicima Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova, stradalim od 1998. i 1999, tokom odbrane od NATO agresije na našu zemlju na Kosovu i Metohiji, do 2023. u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Pripadnici pravne službe, u okviru obeležavanja svog Dana, obići će sutra i crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Vučju, kao i kasarnu „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA