≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ne želimo crkve, želimo džamije"! Skandaloznim grafitima oskrnavljena crkva Svete Trojice kod Peći

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Među grafitima su i poruke “Alahu Ekber”, kao i na albanskom “Uklonite ovu crkvu odavde, samo muslimana ima tu”!, "Ne želimo crkve, želimo džamije….islam je jedina prava vera"

  • 6
Crkva svete trojice, selo Naklo kod Peći Foto: eparhija-prizren

Nepoznate osobe su provalile u Crkvu Svete Trojice u selu Naklo kod Peći i ispisale grafite. Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijeg napada na crkvu.

Prema izveštaju koji je eparhiji dostavio parohijski sveštenik u Peći, nepoznate osobe su provalile i ispisale grafite u crkvi posvećenoj Svetoj Trojici, u selu Naklo kod Peći, među kojima su i poruke “Alahu Ekber”, kao i na albanskom “uklonite ovu crkvu odavde, samo muslimana ima tu”!, ,,ne želimo crkve, želimo džamije….islam je jedina prava vera!

Kako se navodi u saopštenju eparhije, posebno je zabrinjavajuća činjenica da je ovaj incident usledio nakon odluke kosovskih vlasti da patrijarhu i episkopima Srpske pravoslavne crkve zabrane ulazak na Kosovo, čime su im onemogućili služenje svete liturgije i početak redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora u manastiru Pećka patrijaršija, kako se to činilo još od 14. veka.

Crkva u selu Naklo posvećena je Svetoj Trojici i spaljena je u martovskim neredima 2004. godine.

Obnova je počela 2020. godine kada je očišćena porta i groblje, podsećaju iz eparhije. Kasnije je ograđena porta zajedno sa grobljem, postavljena je stolarija i urađen je krov na crkvi. U ovom selu je pre 2004. živelo 300 pravoslavnih Srba, čijom je inicijativom obnova ove crkve i započela.

Kako navode iz Eparhije raško-šrizrenske, napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i posebno su učestali poslednjih meseci. Najvećim delom ovi napadi na crkve i privatnu imovinu imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve.

(Telegraf.rs)

Video: Oskrnavljena crkva u Kragujevcu: Ispisani grafiti "Alahu akber" i "Kosovo je Srbija"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukodlak

    14. maj 2024 | 19:55

    Da je ovo uradio SRBIN ,u nekoj džamiji ,odmah bi nas proglasili genocidnim fahom za istrebljenje muslimana?Šta ima da nas iznenadi kada je je i slepcu jasno da je Ovo verski rat ,i da se pravoslavci gde god vladaju ,proteruju ,i istrebljuju. Sva druga priča ,je zapažanje očiju.

  • Nikolas

    14. maj 2024 | 19:36

    SVE OVO RADE UZ BLAGOSLOV NATO FASISTA !!!

  • Olja

    14. maj 2024 | 20:11

    Biće im onako kako su od Boga zaslužili!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA