Vreme čitanja: oko 1 min.

Žigmanov: Savremena porodica je pred brojnim izazovima

V. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međunarodni dan porodice 2024. ima za cilj podizanje svesti o tome kako klimatske promene utiču na porodice

  • 0
Međunarodni dan porodice FOTO: RTS

Savremena porodica nalazi pred brojnim izazovima zbog čega je treba dodatno osnaživati, kaže ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov povodom Međunarodnog dana porodice.

Porodica je jedan od stubova svakog društva, a zdravi odnosi u porodici su pouzdan temelj za budućnost celokupne zajednice, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov povodom Međunarodonog dana porodice.

Ističe da se savremena porodica nalazi pred brojnim izazovima zbog čega je treba dodatno osnaživati.

Izazovi su ekonomske i društvene tranzicije, a utiču na pojavu i produbljivanje socijalnih, finansijskih, moralnih i emotivnih poteškoća u porodici.

Promene koje se dešavaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva, naročito u delu izloženosti uticajima sadržaja na društvenim mrežama, ostavljaju značajne posledice i na stanje, razvoj, ulogu i mesto porodice u društvu, kaže Žigmanov.

- U borbi da ostvare kvalitetnu roditeljsku ulogu i obezbede materijalnu sigurnost svojim članovima, neretko stradaju osnove porodičnog života, a to su zdravi roditeljski i funkcionalni porodični odnosi - kaže ministar.

Žigmanov objašnjava da u isto vreme, postoji i potreba za pojačanom zaštitom od nasilja u porodici, koje je, nažalost, i dalje rasprostranjeno, a ponekad za epilog ima i najtragičnije posledice gubitak života.

Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice ustanovljen je sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.

Ovaj dan predstavlja i priliku za promovisanje svesti o pitanjima koja se odnose na porodice i za povećanje znanja o društvenim, ekonomskim i demografskim procesima koji utiču na porodice, navodi se u saopštenju ministarstva.

Svake godine Ujedinjene Nacije određuju temu koja će obeležiti ovaj dan. Međunarodni dan porodice 2024. ima za cilj podizanje svesti o tome kako klimatske promene utiču na porodice i koja je uloga porodica u akcijama protiv klimatskih promena.

(telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA