≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Protest prosvetara u centru Beograda: Ogorčeni zbog nasilja, dve reči ponavljaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prosvetari su se okupili u 12 na platou ispred Skupštine Srbije

  • 19
Protest prosvetnih radnika Foto: Marko Jovanović

Ogorčeni zbog stravičnih slučajeva nasilja nad nastavnicima, prosvetari danas protestuju u centru Beograda. Povod je napad u Bačkoj Palanci, gde je učenik pretukao profesora i slomio mu kosti glave.

Ubrzo nakon toga desio se incident u Trećoj beogradskoj gimnaziji, gde je nastavnik fizičkog teško povređen kada je uleteo u tuču da smiri zavađene učenike.

Ovaj protest ima simboličan naziv "Dokle više" i te dve reči vidljive su danas i na brojnim transparentima.

- Poštovani profesori, do sada smo nebrojeno puta izjavili da nam je oduzeto dostojanstvo. Nismo se dobro izrazili. Dozvolili smo da izgleda da su nam ga uzeli. Subjektivni osjećaj nemoći prisutan je kod svakog zaposlenog u školama. Učenici ne vide smisao i opravdanost postojanja škole. Nastavnici ne vide smisao truda koji ulažu u nastavni, ali i vaspitni proces. Vaspitanje se iz porodice preselilo na neko drugo mesto. Škola to više, nažalost, nije - rekla je na protestu Mirjana Gašić, portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Prosvetari će u Vladi Srbije predati zahtev da se izmeni Krivični zakonik i da se napad na nastavnika smatra krivičnim delom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    16. maj 2024 | 13:24

    Prosvetari su u pravu. Kuda idu naša deca. Idu u propast.

  • ss

    16. maj 2024 | 13:35

    Podrzavam prosvetare,treba da dobiju poseban status ,a djacima poostriti propise.Ovo razmazeno vaspitanje skodi prvenstveno deci.Sve ce im to doci na naplatu kada odrastu ,skinu se sa roditeljskog novcanika i budu ziveli samo od onog sto zarade.

  • Joca

    16. maj 2024 | 13:29

    10 godina mozda i vise, sps vodi prosvetu...muke nase...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA