Vreme čitanja: oko 1 min.

Posebno krivično delo za napad na zaposlene u obrazovanju

M. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je značaj saradnje sa sindikatima koji su važan partner ministarstva

  • 5
Sastanak sa sindikatima, Beograd Foto: Ministarstvo prosvete

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i ministarka pravde Maja Popović razgovarale su danas u Vladi Srbije sa predsednicima i predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o statusu prosvetnih radnika i prevenciji i smanjenju nasilja u školama.

Na sastanku je dogovoreno da se u tekst Zakona o izmenama i dopunama Krivičnogzakonika koji priprema Radna grupa Ministarstva pravde uvrsti, u cilju povećane krivično-pravne zaštite prosvetnih radnika, posebno krivično delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je značaj saradnje sa sindikatima koji su važan partner ministarstva i učestvuju u svim procesimakako bi se našla najbolja zakonska i podzakonska rešenja i unapredio obrazovno-vaspitni rad.

Ona je osudila svaki oblik nasilja, saglasila se da treba jačati autoritet prosvetnih radnika i obrazovni sistem činiti bezbednim.

Na sastanku je istaknuto da se pitanje nasilja može rešiti samo sinhronizovano i u saradnji svih institucija i pojedinaca u društvu.

Zahtev za zaštitu prosvetnih radnika uputili su Sindikat radnika u prosveti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije,Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Anja

    16. maj 2024 | 17:23

    Krajnje je vreme bilo da se zastite prosvetni i neprosvetni radnici.Izgubilo se svo postovanje prema njima,krajnje je vreme da se vrati.Mi smo postovali svoje nastavnike i profesore,ustajali da ih pozdravimo kad ulaze u ucionicu,sad toga nema,postovali ih i uvazavali,dobro je sto je prihvacen predlog da budu zasticeni krajnje je vreme bilo!!!

  • xy

    16. maj 2024 | 17:04

    I treba! Tako treba zastititi i decu u skoli , i zdravstvene radnike, i jos puno kategorija stanovnistva! Na kraju, svakog coveka od nasilja treba strogo zastititi!

  • Saša

    16. maj 2024 | 17:49

    Prvo ste uništili ugled i reputaciju prosvetnih radnika pa ćete sad da je štitite. Nekad je tetkica sa metlom imala veći autoritet nego sad direktor škole. Mnogi prosvetni radnici se po školi vuku kao klošari, nastavnice i učiteljice obučene kao prostitutke. Nekad je prosvetni radnik bio uzor, znalo se kako se dolazilo u školu i bez kodeksa oblačenja, ponašanja i bilo čega drugog. Porodice su uništene sa pravima bez obaveza, roditelji su bez autoriteta kao i nastavnici i sad ćete da ih štitite. Vratite vi školr kao što su bile pre 20 godina i biće sve ok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA