Vreme čitanja: oko 2 min.

Manifestacija Balkan Rotari fest prvi put u Srbiji: Jačanje regionalne i prekogranične saradnje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić kazao je da se Rotari Balkan fest organizuje po prvi put u Srbiji

  • 0
Manifestacija Balkan Rotari fest Foto: Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora

Prva manifestacija Balkan Rotari fest održana je danas na Vlasinskom jezeru, a tema je bila jačanje regionalne saradnje i podrška održivom ekonomskom razvoju pograničnih regiona Srbije, Crne Gore i Bugarske kroz uspostavljanje integrisane zajedničke turističke manifestacije koja generiše različite vrste turizma-sportski, kulturni, turistički, zdravstveni, edukativni, muzički. Balkan Rotari fest je na jednom mestu okupio više od 90 učesnika, brojne rotarijance, prijatelje, predstavnike turitičkih organizacija, udruženja, lokalnih samouprava i institucija. Pokrovitelji ovog skupa su Ministarstvo bez portfelja u Vladi Republike Srbije na čelu sa ministrom Novicom Tončevim, opština Surdulica, Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora i Rotari klub Pirot.

Predsednica opštine Surdulica Aleksandra Popović otvorila je prvi Rotari Balkan fest i istakla je da Vlasinsko jezero koji se nalazi na strateški važnoj poziciji, itekako zaslužuje da bude domaćin ovakvog međuregionalnog skupa, koji za cilj ima pospešivanje kulturne i privredne aktivnosti.

"Oduševićete se prelepim pejzažima, čistim vazduhom, lekovitom i pitkom vodom, kao i energijom koju ćete dobiti prilikom boravka na Vlasinskom jezeru. Zato je i ljudi s pravom nazivaju vazdušna banja. Ono što je od presudnog značaja za razvoj turizma na Vlasini je izgradnja kanalizacionog prstena i specijalne bolnice za plućne bolesti, ulaganje u infrastrukturu, otvaranje privatizovanih hotela i izgradnje novih hotela", navela je Popović.

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić kazao je da se Rotari Balkan fest organizuje po prvi put u Srbiji.

"Želimo da povežemo poslovne ljude iz Srbije sa poslovnim ljudima iz Bugarske i Crne Gore, da se uspostavi bolja prekogranična saradnja i da se kroz kulturnu i ekonomsku saradnju unaprede lokalne zajednice", naglasio je Radojičić.

Dolazeći guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Vladan Mijailović je kazao da ova manifestacija promoviše Rotari, donosi jedinstven doživljaj druženja i doprinosi jačanju turizma u ovim regijama.

"Vlasina je pogodna i za rekreativno bavljenje sportom, pešačenje, trčanje. Meštani kažu, da priroda sama leči i da joj se treba prepustiti", rekao je Mijailović.

Organizator Balkan Rotari festa Vladan Tošić je naglasio da je manifestacija multikulturalnog karaktera, međudistriktni festival u okviru kojeg je prikazano kulturno-istorijsko i prirodno nasleđe, običaji i tradicije lokalnih zajednica iz pograničnog regiona – narodna muzika i igre, zanati, lokalna jela i još mnogo toga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA