Vreme čitanja: oko 2 min.

Dr Snežana Polovina o važnosti preventivnih pregleda: Pozivam sve građane koji su u mogućnosti da dođu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarstvo zdravlja nastavlja akciju koja je uspešno realizovana pre pandemije korona virusa, u okviru koje je u više od dvadeset dana besplatne zdravstvene preglede obavilo blizu pola miliona ljudi

  • 0
Bolnica pregled, Ministarstvo zdravlja Foto-kolaž: Shutterstock, zdravlje.gov.rs

Ministarstvo zdravlja tokom sutrašnjeg dana organizovaće akciju besplatnih preventivnih pregleda u više od 160 zdravstvenih ustanova širom zemlje, u periodu od 8 časova do 17 časova. Građani koji se odazovu ovoj akciji imaće priliku da izmere krvni pritisak, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena, ali i da provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Dr Snežana Polovina, direktorka Poliklinika UKCS, za Telegraf.rs objašnjava koliko su važni preventivni pregledi, ali i napominje i da će se sledeće nedelje organizovati dodatni pregledi, za one pacijente kod kojih se uoče neki problemi i nepravilnosti.

Dr Snežana Polovina Foto: Telegraf.rs

- Ovo je pravi način da se povrati poverenje, i oni građani koji su bez legitimacije imaće mogućnost da se pregledaju. Pregled će se obaviti brzo i efikasno, a u UKCS-u građani će imati priliku da urade krvnu sliku, EKG i merenje arterijskog krvnog pritiska, ultrazvuk abdomena, kardiološki pregledi i merenje nivoa šećera u krvi. Ono što treba naglasiti jeste što će oni građani kojima se uoče nepravilbnost imati mogućnost da naredne nedelje dođu na dodatni pregled kako bi se utvrdili svi parametri. Stoga, pozivam sve građane koji su u mogućnosti da dođu i urade preventivni pregled, a mi ćemo ih rado dočekati i odraditi šta treba kao i uvek" istakla je dr Snežana Polovina.

Na ovaj način, Ministarstvo zdravlja nastavlja akciju koja je uspešno realizovana pre pandemije korona virusa, u okviru koje je u više od dvadeset dana besplatne zdravstvene preglede obavilo blizu pola miliona ljudi. Akcija preventivnih pregleda naišla je na veliku podršku građana, a značaj iste, pored velikog broja naših građana koji su obavljali preglede, dodatno potvrđuje i podatak da je tom prilikom nekoliko hiljada građana upućeno na dalju dijagnostiku i hitno bolničko zbrinjavanje.

Dr Biserka Obradović za Telegraf.rs dodala je da su preventivni pregledi bitni i  naglasila je da ovakvi pregledi mogu da speče brojne komplikacije i bolesti, a rana dijagnostika dovodi do uspešnog epiloga.

Zdravo sa Ivanom - EPIZODA 13 Printskrin: Telegraf rs

- Vrlo su bitni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja, preventivni pregledi pomažu u suzbijanju bolesti. Za pojedinca, ali i za državu ovo dosta znači jer se mnogo novca izdvaja na lečenje, a ukoliko bi ljudi to spečavali bilo bi bolje za sve. Apelujem da se što više građana odazove akciji, vrlo je bitno da se vidi da li postoji određena sumnja za neku boljku. Na tom pregledu građani će moći da urade razne preglede poput EKG-a, da proveri nivo šećera u krvi i slično, istakla je dr Biserka Obradović.

Na ovom linku možete pročitati u kojim sve ustanovama širom Srbije obavljaju preventivni pregledi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA