≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Objavljen pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključenje Roma i Romkinja

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj pregled podataka sadrži statističke i tekstualne podatke o merama za inkluziju Roma i Romkinja

  • 0
Objavljen pregled podataka o uključenosti Roma Foto: FCD

Uprkos različitim merama aktivnog zapošljavanja koje se sprovode u Republici Srbiji, situacija u kojoj se Romi nalaze i dalje je teška. Iako je veliki broj Roma i Romkinja zaposleno u protekle četiri godine i dalje je veliki broj romskih porodica koje nemaju ni jednog stalno zaposlenog člana, kažu iz Međunarodnog tima za ljudske resurse.

Međunarodni tim za ljudske resurse na dvodnevnoj Konferekciji za unapređenje ljudskih resursa koja je održana 15 i 16 maja u Nišu, objavio je Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, za period 2023-2024 godine.

Pregled je sačinjen na osnovu podataka koje su u Bazu podataka za praćenje mera za inkluziju Roma i Romkinja unele romske organizacije civilnog društva iz 40 gradova i opština širom Srbije, kao i na osnovu

relevantnih izveštaja i mehanizama za praćenje primene Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2022. do 2030. godine.

Ovaj pregled podataka sadrži statističke i tekstualne podatke o merama za inkluziju Roma i Romkinja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva zdravlja, Republičkog zavoda za statistiku Srbije, podatke jedinica lokalne samouprave i romskih organizacija civilnog društva.

Podaci se odnose pre svega na prioritetne oblasti Strategije (obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravlje), ali i na rad lokalnih mehanizama za inkluziju Roma i Romkinja (koordinatori/ke za romska pitanja, pedagoški asistenti/kinje, zdravstvene medijatorke, mobilni timovi za inkluziju Roma i Romkinja).

Ovaj sistem razvijen je u okviru projekta "Podrška inkluziji Roma i Romkinja i jačanje ljudskih resursa" koji je finansiran od strane Evropske unije, a sprovodi se u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji, od strane članova Međunarodnog tima za ljudske resurse iz Skoplja, Zagreba i Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA