≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiju vraćena slika ukradena iz dvorca porodice Dunđerski: Sad je prikazana u novom ruhu

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izvedena je tehnikom ulja na platnu, u dimenzijama 122 x 192 centimetra

  • 0
Maja Gojković Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković prisustvovala je u petak otvaranju izložbe ''Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca'' u Muzeju Vojvodine i tom prilikom rekla da je povod za izložbu povratak dela ''Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861.'' Vlaha Bukovca u Srbiju nakon tri decenije od kada je ukradeno iz dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu.

Gojković je dodala i da je veoma važno što je država iskazala brigu za celokupno kulturno nasleđe, bilo da je ono u zemlji ili inostranstvu.

''Kao neko ko je kao ministar bio uključen u akciju vraćanja, mogu da kažem da sam ponosna što smo vratili ovo delo posle tri decenije. Ovo je veliki dan i za Muzej Vojvodine i za kulturu Srbije. Na radost građana Srbije ova priča ima spektakularno dobar kraj. Bili smo skeptični da će ovo delo ikada biti kod kuće'', rekla je Gojković.

Prema rečima direktorke Muzeja Vojvodine Tijane Stanković Pešterac, za povratak slike u muzej zahvalnost duguju pre svega Službi za borbu protiv organizovanog kriminala Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi koja je obezbedila sredstva za povratak slike u Srbiju.

''Nakon tri decenije i saznanja gde se slika nalazi, zajedničkim delovanjem državnih institucija, vraćena je u muzej 2022. Složeni procesi restauracije su sprovedeni i danas je prikazujemo u novom ruhu. Kako bi se pristupilo konzervaciji, bilo je potrebno primeniti brojne tehnike kojima se potvrdila i autentičnost dela. Neophodna sinergija prirodnih i društvenih nauka pokazala se ključnom i u ovom slučaju'', rekla je Stanković Pešterac.

Izložba je posvećena slici ''Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861.'' Vlaha Bukovca iz 1901. godine.

Ovo izuzetno vizuelno svedočanstvo o jednom od ključnih istorijskih događaja vezanih za Srbe u Austrougarskoj monarhiji svojom autentičnošću predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Republiku Srbiju.

Slika je urađena po narudžbini povodom 40-godišnjice Crkveno-narodnog sabora Srba održanog na Blagovesti, 2. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima, kojem je predsedavao patrijarh Josif Rajačić.

Akademik Vlaho Bukovac (1855–1922) prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, pripadnika crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima je bio i Svetozar Miletić.

Izvedena je tehnikom ulja na platnu, u dimenzijama 122 x 192 centimetra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA