Vreme čitanja: oko 1 min.

Preko 400 žena ubijeno u Srbiji, danas je Dan sećanja na žrtve nasilja: "Moramo poboljšati reakciju"

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona je navela da bi uspostavljanje nacionalnog kontrolnog mehanizma za praćenje slučajeva femicida omogućilo da se sve činjenice sistematiziraju na jednom mestu

  • 0
Porodično nasilje, nasilje nad ženama, Ilustracije nasilje, Novinarke protiv nasilja Foto: Snežana Krstić/Novinarke protiv nasilja/NPN

Danas se obeležava Dan sećanja na žene žrtve nasilja a tokom nepunih 13 godina ubijeno je čak 406 žena i devojčica što su zaista alarmantni podaci koji nas opominju da je situacija krajne kritična.

Poverenica za ravnopravnost, Brankica Janković je, povodom obeležavanja Dana sećanja na žene žrtve nasilja, rekla da je ovo ogroman drutšveni problem koji "neće nestati sam od sebe".

"Više od 50% žrtava ubijeno je u svom domu od ruke bivšeg ili tadašnjeg partnera, a nemali broj njih je nasilje više puta javljalo nadležnima. Svaki izgubljen život, ali i potencijalna žrtva, poziv je da hitno poboljšamo reakciju koja mora biti pravovremena, adekvatna, odlučna, ali i preventivna", rekla je Brankica.

Ona je navela da bi uspostavljanje nacionalnog kontrolnog mehanizma za praćenje slučajeva femicida omogućilo da se sve činjenice sistematiziraju na jednom mestu, što bi pomoglo boljoj koordinaciji, brzoj reakciji i efikasnosti podrške sistema zaštite.

Ona je istakla da institucija Poverenika kontinuirano radi na suzbijanju nasilja nad ženama i da je uputila nekoliko incijativa Ministarstvu pravde, između ostalog, za izmenu Krivičnog zakonika u pogledu definicije seksualnog nasilja.

"Poverenica je naglasila da samo zakoni nisu dovoljni, jer se uzrok nalazi u istorijski nejednakim odnosima moći između mužaraca i žena, ali i u široko rasprostranjenoj toleranciji društva na sve oblike naselja. Zbog toga je važno da postignemo društveni konsenzus u borbi i osudi svakog naroda, kao i da neprestano svi zajedno radimo na stvaranju atmosfere i kulture u kojoj se bilo koji vid nasila ne toleriše", navela je

Janković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA