Vreme čitanja: oko 4 min.

Direktor UKC Niš i dekan Medicinskog fakulteta demantuju niškog doktora: Napadi su učestali i neistiniti

D. K.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dr Zoran Perišić kaže da je strašno pričati o tome da se ništa ne čini i da je zdravstvo u Nišu u lošem stanju

  • 4
UKC NIš, Univerzitetsko klinički centar Niš, dr Zoran Perišić Foto: Telegraf / Dragana Kocić

Povodom učestalih napada u medijima i neistinama izrečenim na račun Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, direktor te zdravstvene ustanove dr Zoran Perišić rekao je da je strašno pričati o tome da se ništa ne čini i da je zdravstvo u Nišu u lošem stanju.

Prema njegovim rečima, još jedna u nizu neistina izrečenih proteklih dana je da se aparati u Kliničkom centru ne popravljaju da bi pacijenti bili primorani da odlaze na preglede u privatne ordinacije.

“Navodno se ne popravlja gama kamera zbog privatnog lobija. Pozivam sve pacijente koji su radili pregled na gama kameri u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Nišu da dođu kod mene. Platiću im, rfundiraću im to što su platili. Naravno, ne postoje takve privatne zdravstvene ustanove, ali dok se to ne demantuje ne znate istinu i mislite jadni pacijenti”, istakao je dr Perišić na konferenciji za medije u zgradi Medinskog fakulteta u Nišu.

On je istakao da je gama kamera u prvom redu njegovih prioriteta i prioriteta ministra zdravlja.

Obezbedićemo je, dobićemo je kao što smo dobili i mnogo toga. Dobićemo i novu ginekologiju i nove druge zgrade, ali strašno je pričati o tome da se ništa ne čini”, istakao je dr Perišić.

Prema njegovim rečima, današnja konferencija na Medicinskom fakultetu u Nišu, kojoj je prisustvovala i dekanica tog fakulteta i prodekani organizovana je zbog toga što rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić iz dana u dan narušava ugled Univerzitetskog kliničkog centra u kome se leče pacijenti sa čitavog juga Srbije.

"Milić sigurno nije žrtva"

"Od svega što doktor Milić može da bude, on sigurno nije žrtva, iako se očajnički trudi da sebe predstavi kao žrtvu sistema, fakulteta i Kliničkog centra.Klinika za kardiohirurgiju doktoru Miliću služi kao baza odakle kreće u napade na sistem, iako je upravo taj sistem od nekadašnje zgrade Dečije hirurške klinike koja je bila leglo pacova, napravio najmoderniju Kardiohiruršku kliniku na Balkanu“, istakao je dr Perišić.

On je kazao da Milić uporno govori o ugroženosti Klinike za kardiohirurgiju iako je za vreme mandata njegovog prethodnika i u vreme njegovog mandata broj zaposlenih povećan za 65 odsto, a obim rada povećan za preko 100 odsto.

"U odnosu na ono što su druge klinike dobijale, a vrlo često se to merilo mrvicama, Kardiohirurgija je uvek dobijala najviše. Pričati o ugroženosti Kardiohirurgije je bezobrazno i netačno. Kardiohirurgija neće izgubiti status klinike zato što dr Milić nije izabran za redovnog profesora u svojim redovima kao što on tvrdi. Ostaće je su dva lekara te klinike docenti na Medicinskom fakultetu, a i ne bi svakako dozvolili da izgubi status klinike“, istakao je dr Perišić.

Dobrila Stanković Đorđević: Konkurs raspisan u skladu sa zakonom

Dekanica Medicinskog fakulteta u Nišu Dobrila Stanković Đorđević izjavila je danas da rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić nije dobio otkaz na tom fakultetu po hitnom postupku, kako on tvrdi, već da mu je prestao radni odnos 16. maja kada je istekao petogodišnji period na koji je izabran kao i ostali vanredni profesori.

Milić je u medijima proteklih dana navodio da je dobio otkaz na Medicinskom fakultetu kao vanredni profesor zbog političkog angažovanja, odnosno zbog toga što je nosilac liste istoimene grupe građana koja učestvuje na lokalnim izborima. Između ostalog, on je kazao da mu je otkaz uručen jer dekanica fakulteta nije u skladu sa zakonom završila izborni proces za izbor u zvanje redovnog profesora.

Ona je na današnjoj konferenciji za medije kazala da je konkurs za izbor doktora Milića raspisan u skladu sa zakonom, šest meseci pre isteka izbornog perioda.

"Komisija za pisanje izveštaja o tome da li doktor Milić ispunjava ili neispunjava uslove za izbor u zvanje redovnog profesora predala je dva izveštaja. Prvi izveštaj je predat na vreme, ali nije imao potpise većine članova komisije, a drugi izveštaj nije predat na vreme. Oba izveštaja nisu pravno valjana. Novoformirana petočlana komisija napisala negativan izvšetaj sa vrlo ozbiljnom argumentacijom da doktor Milić ne ispunjava uslove za izbor u zvanje redovnog profesora. Izveštaj je dostupan na sajtu fakultet“, izjavila je Stanković Đorđević na konferenciji za novinare.

Ona je izjavila da izborni postupak nije završen jer o izveštaju komisije treba da se izjasni Izborno veće fakulteta, a zatim i nadležni organi Univerziteta, ali po nalogu prosvetne inspekcije Medicinski fakultet ne sme da daje anekse ugovora nastavnicima kojima izborni proces nije završen.

"Prestanak radnog odnosa doktora Milića i njegov izbor nisu apsolutno povezani sa politikom, odnosno njegovim političkim angažovanjem, osim što on koristi ovu situaciju za svoju političku afirmaciju. Odgovorno tvrdim, da u poslednjih devet godina koliko vodim Medicinski fakultet nikada nije osporen izbor nikome ko je ispunjavao uslove, ali nikada nije ni izabran onaj ko nije ispunio uslov", rekla je Stanković Đorđević.

Zašto bi, zapitala je ona, profesori sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i Novom Sadu imali bilo kakav politički interes da zbog lokalnih izbora u Nišu ospore izbor doktora Milića u zvanje redovnog profesora.

(Telegraf.rs)

Video: Ugradnja pejsmejkera UKC Niš

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nišlija

    21. maj 2024 | 10:35

    Prava slika vam je na ortopediji gde se čeka na operaciju kuka više od dve godine a na operaciji kolena i pet godina, a da ne pričam za očnu kliniku gde vas odmah od šaltera šalju na privatne klinike zna se i koje. Strašna slika porodičnog zapošljavanja sve sami sinovi, ćerke, žetovi, šuraci...... Čim neko postane direktor neke klinike eto odmah pola familije oko njega. To i sam direktor KC Niš najbolje zna, a čovek ima i iskustva u tome... Sramota i bruka, imate li bar malo obraza i časti ?

  • Ja sam ja

    21. maj 2024 | 09:50

    Pa recite vi nama ko bolje zna kakvo je stanje na terenu, radnik ili direktor koji sedi i ne izlazi iz kancelarije? Radije cu verovati radnicima koji iznose firmu na svojim ledjima i u ovom slucaju pacijentima nego nekome koji ne vidi dalje od svoje kancelarije

  • Слађана Точиловац Шаљић

    21. maj 2024 | 09:56

    Апсолутна подршка! ❤️🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA