≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grmljavinske oluje već tuku po Srbiji, ovi predeli na udaru: Opasnost od grada i obilnih padavina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nestabilno vreme i narednih dana

  • 0
Grmljavina Foto: Telegraf

U ovom času preko Bačke se premešta grmljavinski sistem sa pljuskovima. On će u naredna dva sata u jugozapadoj visinskoj struji nastaviti put prema severoistoku, odnosno u ovom slučaju prema severu Banata. Na ovom području vreme je tako da već ima vrlo obilnih pljuskova i biće ih i u naredna dva sata.

Sinoptička situacija Foto: zoomearth/sat24/w2u

Istovremeno, u blizini Arilja i na padinama okolnih planina formirao se jedan veoma snažan kumulonimbus sa vrlo obilnim pljuskovima i jakim gromovima. Ova oluja premeštaće se preko šireg područja Požege dalje na severoistok, odnosno prema zapadnom delu Šumadije.

Sinoptička situacija Foto: zoomearth/sat24/w2u

Lokalnih pljuskova sa grmljavinom pomegde ima i u drugim predelima, ali nema oluja.

U nastavku poslepodneva, pred kraj dana i tokom večeri širom Srbije biće idealnih uslova za pljuskove sa grmljavinom, ali i za nastanak grmljavinskih nepogoda sa gradom i vrlo obilnim pljuskovima.

Neke od ovih nepogoda će e formirati iznad Srbije ili će već kao razvijene stići iz regiona, odnosno iz BiH ili Crne Gore i Hrvatske do Srbije, a tada bi se na udaru prvo našli severozapadni, zapadni i jugozapadni predeli Srbije.

Padavinski i grmljavinski sistemi u jugozapadnoj visinskoj struji prmeštaće se dalje na severoistok, a sa našeg područja dalje ka Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj u zavinosti od lokacije nad Srbijom.

U predelima sa intenzivnim grmljavinskim procesima očekuje se da lokalno padne i više od 30-40 litara kiše po kvadratnom metru, a biće uslova i za grad.

Sinoptička situacija Foto: zoomearth/sat24/w2u

Inače, današnji ciklon sa severnog Jadranskog mora prema kraju dana i večeri svojim centrom premeštaće se dalje na severoistok preko našeg područja. U sklopu njega premeštaće se i hladni front, pa će on dodatno intenzivirati opasnost od grmljavinskih oluja.

Sinoptička situacija Foto: zoomearth/sat24/w2u

Zbog izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, danas je i vrlo vetrovitro. U većem delu Srbije duva umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području povremeno i sa olujnim udarima. Najjači udaru su na jugu Banata, u Vršcu prelaze i 80 km/h. Vetar će oslabiti pred kraj dana i tokom večeri i to prilikom prodora hladnog fronta i tada će vetar biti u skretanju na severozapadni.

Sinoptička situacija Foto: zoomearth/sat24/w2u

S obzirom na to da nad našim područjem pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora preovladava vrlo izraženo jugozapadno visinsko strujanje, sa severa Afrike preko Mediterana stižu i čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare, pa se očekuju prljave, odnosno obojene padavine, usled prisustva napomentih čestica. Ova pojava smatra se prirodnom i potpuno je uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji.

Iako kao opasne, ove pojave smatraju se prirodnim i uobičajenim za ovo doba godine.

Čak i pri izraženijim grmljavinskim procesima ne treba da se diže panika, već je potrebno da se stanovništvo prilagodi vremenskim uslovima, kao i da se prate obaveštenja i upozorenja nadležnih i državnih službi na potencijalno opasne vremenske pojave. Najosnovnije je da se pri nevremenu ili opasnoj meteorološkoj situaciji na prvom mestu pronađe bezbedni zaklon, a ukoliko se nađemo u saobraćaju, da se uslovi vožnje prilagode aktuelnim vremenskim uslovima i stanju na putu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA