≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Republika Srbija kao nosilac medijske romske strategije za sve evropske zemlje

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Santino Spineli, muzičar i kompozitor iz Peskare u Italiji, ističe važnost promovisanja romske kulture, posebno muzike, u medijima

  • 0

Od 20. do 22. maja, u Murskoj Soboti u Sloveniji, održana je Prva konferencija posvećena razvoju medijske strategije, kritičkom pristupu i unapređenju položaja novinara koji se bave pitanjima romske zajednice u Evropi. Organizatori ove konferencije bili su Evropska romska unija, Zvezda Romov Slovenija i Romik. Cilj ove konferencije bio je okupiti novinare romske nacionalnosti, kao i one koji se bave pitanjima romske zajednice, kako bi se formirala Evropska novinarska mreža radi poboljšanja informisanosti Roma na njihovom maternjem jeziku.

Santino Spineli, muzičar i kompozitor iz Peskare u Italiji, ističe važnost promovisanja romske kulture, posebno muzike, u medijima.

"Naša kultura je dragocenost koja obogaćuje ceo svet. Daje nam identitet, istoriju i nacionalni ponos. Kultura je ključni integrativni element za Rome. Moramo biti prepoznati kroz svoju kulturu, ne kao socijalni problemi, već kao ljudi čija je kultura temeljna vrednost. Mediji treba da promovišu naš jezik, identitet i tradiciju u celosti. Kultura je prelepa i ja kao muzičar dajem svoj doprinos iz različitih perspektiva. Želimo da negujemo naš folklor, ali i da pokažemo visok nivo muzikalnosti u klasičnoj i simfonijskoj muzici. Moj cilj je promovisati i slaviti romsku simfoniju. Uspelo mi je da svoju muziku predstavim čak i na Milanskoj Skali kao jedini romski kompozitor. Najbolji solisti su izvodili moje kompozicije pred brojnom publikom, što je bilo inspirativno."

Na konferenciji se istakao jedan od ključnih problema s kojima se Romi suočavaju u medijima širom Evrope - nedostatak mladih koji žele da se bave novinarstvom. Republika Srbija prednjači u ovom aspektu, velikimcbrojem medijskih programa i angažovanjem mladih Roma i Romkinja. Tamara Jovanović, novinarka u romskoj redakciji RTS-a, naglasila je ulogu medija u promovisanju uspešnih mladih pripadnika romske zajednice.

"Teško je ostvariti uspeh bez adekvatnih resursa. Tehnološki napredak poslednjih godina omogućava nam da iskoristimo taj potencijal. Svaki mladi čovek može pokrenuti svoj kanal na društvenim mrežama i na taj način pozitivno uticati na percepciju o Romima. Među nama je mnogo obrazovanih i pametnih pojedinaca. Mediji su snažan alat za postizanje ciljeva."

Dalibor Tanić, urednik portala Nevipe iz Srajava, ističe važnost prilagođavanja trendovima u medijskoj promociji romske zajednice.

"Moramo pratiti trendove i biti relevantni. Internet mediji i društvene mreže postaju sve važniji za razmenu informacija i javni diskurs. Treba iskoristiti ovaj potencijal za našu zajednicu."

(Telegraf.rs/A.Nedeljković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA