Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate li da jedna od najznačajnijih zgrada u Beogradu potiče od Piroćanca: Važnu ulogu odigrala njegova žena

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lokalni mediji Pirotske vesti podsetio je na ovu neverovatnu priču iz arhive

  • 1
Matematička Gimnazija, Beograd Foto: Marko Todorović

Lokalni mediji pirotskevesti.rs u najnovijoj epizodi serijala Priče iz arhiva podsetio je na jednu neverovatnu priču i velikana za kojeg danas malo ko zna. Reč je o Piroćancu Risti Milenkoviću, koji se sredinom 19. veka iz Pirota preselio u Beograd gde je stekao ogromno bogatstvo baveći se trgovinom.

Nakon njegove smrti, njegova supruga Persa ceo porodični imetak dala je u humanitarne svrhe, a zgrada Matematičke gimnazije u Beogradu, koja je danas najveći rasadnik talenata u zemlji, zadužbina je Perse i Riste Milenkovića. Rista je za života nebrojeno puta pomagao one kojima je pomoć neophodna.

Njegova supruga Persida podigla je crkvu Svete trojice u naselju Kumodraž u Beogradu. Prema legendi, ona je usnula san da baš na tom mestu treba izgraditi crkvu što je i učinila. Takođe je podigla i manastir Vavedenje Presvete Bogorodice na Topčiderskom brdu u Beogradu. U Ulici kraljice Natalije podigla je, zajedno sa suprugom Ristom školsku zgradu, u kojoj je bio smešten internat ženske učiteljske škole, a danas se u njoj nalazi Matematička gimnazija. Darovala je i zemljište za izgradnju sirotišta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    24. maj 2024 | 10:53

    Bravo i hvala za divnu priču i lep članak. Na žalost u ovom društvu se više zna o pevaljkama i raznim mediokritetima nego o ovim plemenitim ljudima Srbima. Oni bi trebali da imaju makar ulicu u Beogradu ako ne i celo naselje da se zove po njima. Neka je laka crna zemlja Persi i Risti Milenković, i neka ih anđeli čuvaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA