≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

ANKETA Da li znate šta je potrebno uraditi pre ispuštanja otpadnih voda?

K. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, vodeći su gradovi i proizvodnji otpadnih voda su, kao i veći industrijski centri zbog broja stanovnika i industrijskih aktivnosti

  • 0
Beljarica, Beogradska Amazonija Foto: Nikola Tomić

Sa problemom otpadnih voda Srbija suočava dugi niz godina. Posledice bahatog ponašanja prema vodama predstavljajuopasnost po zdravlje ljudi i očuvanje prirode i takvo postupanje zahteva hitnu reakciju.

Prema dostupnim podacima u našoj zemlji procenat prečišćavanja otpadnih voda varira od oko 20 do 4o odsto, pa se može zaključiti da većina otpadnih voda ostaje neobrađena i direktno se ispušta u reke, što direktno utiče i na kvalitet vode za piće i ugrožava biljni i životinjski svet.

U urbanijim područjima, prema određenim procenama, prosečna osoba proizvede oko 100 do 150 litara otpadnih voda dnevno svakodnevnim aktivnostiima kao što su pranje veša, tuširanje, korišćenje toaleta, navodnjavanje bašte korišćenje kućnih aparata.

Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, vodeći su gradovi i proizvodnji otpadnih voda su, kao i veći industrijski centri zbog broja stanovnika i industrijskih aktivnosti.

Kako rešiti ovaj problem?

Hitne investicije u izgradnja i održavanje postrojenja za prečišćavanje voda, ali i edukacija građana o važnosti pravilnog upravljanja otpadnim vodama i očuvanja vodenih resursa, neophodni su kako bi se rešio problem otpadnih voda.

Rešavanje problema otpadnih voda zahteva ujedinjavanje mnogih akcija - dugoročna posvećenost, saradnja između javnog sektora, privatnih kompanija i građana, kao i investicije u infrastrukturu i tehnologiju.

(Telegraf.rs)

Video: Prvo industrijsko biološko potrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA