Vreme čitanja: oko 1 min.

U Šapcu dani posvećeni Lazi Lazareviću: Lekari se odužili književniku u belom mantilu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktor Opšte bolnice u Šapcu dr Slobodan Popović je podsetio da je Laza Lazarević posle završenih studija medicine u Berlinu kao lekar radio svega 11 godina i za to vreme se dokazao kao izuzetan lekar ukupne naučne medicine, a istovremeno kao začetnik realizma ostavio neizbrisiv trag u književnosti

  • 0
laza lazarević, šabac Foto: D.G.

Skoro pola veka lekari u Šapcu neguju sećanje na doktora Lazu Lazarevića, koji se rodio u ovom gradu i za svog kratkog života (1851 -1891) dao neprocenjiv doprinos medicinskog nauci i srpskoj književnosti. Opšta bolnica u ovom gradu, koja nosi njegovo ime, podružnica Srpskog lekarskog društva i gradska uprava, organizovali su manifestaciju "Lazini dani" na kojoj su se okupili lekari na stručno-medicinskom skupu, kao i poštovaoci njegovog književnog rada.

Primarijus dr Ljiljana Stanimirović, predsednica podružnice Srpskog lekarskog društva u Šapcu rekla je da Laza Lazarević zavređuje mnogo više od dvodnevne manifestacije.

- Ostavio je "Lazarevićev znak" u oblasti neurologije i psihijatrije i književna dela inspirisana svojim životom i iskustvima na kojima se i danas može učiti. Ove godine u naučnom delu manifestacije zastupljene su teme iz različitih oblasti, akcenat je na kardiologiji i internoj medicini, a drugi deo je posvećen književnom stvaralaštvu Laze Lazarevića - rekla je doktorka Stanimirović.

Direktor Opšte bolnice u Šapcu dr Slobodan Popović je podsetio da je Laza Lazarević posle završenih studija medicine u Berlinu kao lekar radio svega 11 godina i za to vreme se dokazao kao izuzetan lekar ukupne naučne medicine, a istovremeno kao začetnik realizma ostavio neizbrisiv trag u književnosti.

- Bio je književnik u belom mantilu i neprikosnoven na oba polja. Na ovom skupu pod njegovim imenom okupljaju se stručnjaci sa najviše znanja i iskustva, ali i mladi lekari koji imaju priliku da dosta nauče - rekao je dr Popović.

Osim bolnice, jedna ulica u centru Šapca nosi ime Laze Lazarevića, a u Gospodar Jevremovoj ulici, ispred kuće u kojoj je živeo, podignuto je spomen obeležje kao trajno sećanje na velikana ovog grada i srpske nauke i književnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte šta su radile komšije s kojima se sukobio: Telegraf ispred zgrade Lune i Marka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA