Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada ste poslednji put videli lastu? Domaćini širom Srbije takmiče se ko je "ugostio" više vesnika proleća

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nagrada je tona kukuruza

  • 3
Gnezdo lastavice Foto: Shutterstock

Društvo za zaštitu i proučavanja ptica Srbije osmi put sa ponosom organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su izabrale laste“ koje traje do 30. maja 2024 godine. U fokusu ovog takmičenja su vredni domaćini i seoska domaćinstva koja u svojim štalama, pod strehama i u pomoćnim objektima imaju gnezda seoskih lasta. Domaćinstvo sa najvećim brojem aktivnih gnezda seoskih lasti biće nagrađeno tonom kukuruza, a ostali učesnici su u mogućnosti da osvoje sadnice voća.

Laste od vajkada prati epitet „vesnika proleća” jer se njihov povratak sa zimovališta krajem marta poklapao sa početkom proleća. Međutim, tako jasni obrasci u prirodi prestaju da postoje. Na osnovu prisutnosti i ponašanja lasti danas više možemo saznati kako svojim aktivnostima negativno utičemo na prirodu.

Nagli razvoj intenzivne poljoprivrede čiji razvoj počinje sredinom prošlog veka ima negativan uticaj na 74% globalno ugroženih vrsta, među kojima su i laste. Savremeni načini gradnje ne ostavljaju mogućnost lastama da grade svoja gnezda od blata, masovna upotreba neselektivnih insekticida koji ubijaju različite vrste insekata ostavljaju laste bez hrane ili im neretko uzrokuju trovanje. Situaciju dodatno pogoršavaju klimatske promene koje izmenom vremesnkih obrazaca utiču na celokupan biodiverzitet: nepovoljni uslovi dovode do smanjenja aktivnosti insekata u ključnim periodima gneždenja i time negativno utiču na uspešnost gneždenja seoskih lasta.

Ovo su samo neki od razloga zašto DZPPS organizuje „Domaćinstvo koje su izabrale laste”, takmičenje koje podržava seoska domaćinstva i domaćine širom Srbije koja svoj prostor dele sa lastama.

Recept za brojna gnezda lasta se potvrđuje iz godine u godinu: štale sa drvenim tavanicama u kojima ima životinja, najčešće krava, otvorena vrata i prozori, domaćini koji ne zaprašuju protiv insekata. Na takmičenje se uvek prijavljivalo preko 100 domaćinstava, a rekordan broj gnezda smo izbrojali 2021. u Sremskim Karlovcima – čak 101!” pojašnjava Vilmoš Barkoci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordinator ovog takmičenja.

Prijave su otvorene od 20. do 30. maja u 12 sati putem sledećeg prijavnog formulara. Nakon što stručni žiri obiđe domaćinstva sa najvećim brojem gnezda, pobednici obe kategorije će biti proglašeni za vikend 8-9. juna, u emisiji Šarenica na RTS1 kao i na društvenim mrežama DZPPS-a.

(Telegraf.rs)

Video: Ptice koje donose sreću i berićet u svaku kuću: Jelenko sa Golije ima neobične i nepozvane goste

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Rade

    26. maj 2024 | 06:52

    Zaista, gdje su te predivne ptice!? Ima desetak godina, da ih uopšte nisam vidio u mom mjestu. Čak je i roda sve manje.

  • Čika Velja

    26. maj 2024 | 09:12

    Zato su tu vrane za koje tvrdim da jedu jaja i mlade!!!

  • Lucky

    26. maj 2024 | 23:55

    Lepa i korisna pticica! Ipak treba da se zapitano svi,kad ste poslednji put videli vrapca??? A zabe ??? To je ono sto nas cuva od komaraca,krpelja... Milioni su nestali,uginuli!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA