Vreme čitanja: oko 2 min.

Vujović u Nišu: Nastavićemo da odvajamo sredstva i čistimo divnje deponije širom Srbije

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vujović je istakla da je cilj Srbija bez divljih deponija i da će Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviti da odvaja sredstva za ove projekte

  • 2
irena vujović, niš, deponije Foto: Jovana Rošul

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Nišu, radove na uklanjanju divlje deponije u naselju Čokot, jedne od četiri lokacije koje će biti očišćene kroz javni konkurs Ministrarstva u 2024. godini.

Ministarstvo zaštite životne sredine četvrtu godinu zaredom obezbeđuje značajna sredstva za čišćenje divljih deponija rekla je Vujović i dodala da je do sada, uz podršku Ministarstva, samo u Nišu očišćeno 19 deponija, dok će ove godine biti očišćene još četiri lokacije.

„Deponija koju danas obilazim nalazi se na obali Južne Morave, između Novog Sela i Mramora na oko 500 metara od prvih kuća. Obezbedili smo sredstva i očistićemo ovu lokaciju kako više ne bi smetala građanima. Naš zajednički zadak je da se potrudimo kako bi sačuvali jednom očišćene lokacije. Država će nastaviti da osluškuje potrebe građana i čistićemo po prioritetu deponije koje im najviše smetaju. Tokom tri prethodne godine očistili smo oko 900 divljih deponija u 72 grada i opštine, a kada se završe projekti u 2024, biće ih očišćeno ukupno 1.119. Građani su naši najvažniji partneri i samo ako podržavamo jedni druge danas, možemo od našeg Niša i naše Srbije da napravimo zelenije mesto sutra“, rekla je Vujović.

Vujović je istakla da je cilj Srbija bez divljih deponija i da će Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviti da odvaja sredstva za ove projekte.

„Rešavanje problema divljih deponija deo je šireg plana rešavanja jednog od najvećih ekoloških problema u Srbiji – a to je neadekvatno upravljanje otpadom. Obezbedili smo značajna sredstva za izgradnju modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom koji su preduslov da zatvorimo nesanitarne i očistimo divlje deponije. Ambiciozan plan, koji je predsednik Aleksandar Vučić predstavio u sklopu vizije Srbija 2027, jeste da već u narednih nekoliko godina izgradimo devet regionalnih centara gde će se otpad tretirati na najsavremeniji način. To su kapitalni projekti kojima, uz punu podršku predsednika, značajno menjamo zelenu sliku Srbije na bolje“, rekla je Vujović.

(Telegraf.rs)

Video: Super Puma ponovo u akciji: Helikopteri policije gase požar na deponiji u Užicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мирослав

    26. maj 2024 | 14:29

    Надам се да ћемо ускоро да очистимо и највећу депонију у Србији.

  • vuk

    26. maj 2024 | 11:57

    Radno vidim ja idu izbori

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA