Vreme čitanja: oko 1 min.

U Šapcu na preventivnim pregledima otkriveni deformiteti kod 15, od 30 dece: Važno da se otkriju u ranoj fazi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uz posvećeno medicinsko osoblje službe dečije zdravstvene zaštite preventivni pregledi su sprovedeni efikasno i bez dugog čekanja

  • 0
Preventivni pregledi u Šapcu Foto: telegraf.rs

U službi dečije zdravstvene zaštite Doma zdravlja "Draga Ljočić" u Šapcu u akciji preventivnih pregleda koje je danas drugi put organizovalo Ministarstvo zdravlja pregledano je tridesetoro dece različitog uzrasta, od predškolskog do srednjoškolskog. Obavljeni su pregledi lokomotornog sistema i kod 15 dece su otkrivene patološke promene.

- Ovi podaci su zabrinjavajući i govore o losem stanju lokomotornog sistema, kako deformiteta kičmenog stuba, tako i stopala. Sve je to posledica smanjene fizičke aktivnosti dece, korišcenja mobilnih telefona, previše vremena provedenog u nepravilnom položaju radeći za računarom i lošeg drzanja - rekla je dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja "Draga Ljočić".

Ona je dodala da je radi sprovođenja fizikalne terapije desetoro dece upućeno fizijatru, troje specijalisti ortopedije, jedno radiologu zbog RTG kičme i 1 dete je upućeno na dalju dijagnostiku kod kardiologa i pulmologa.

- Iznenadio nas je veliki odziv dece i roditelja, ali smo istovremeno zadovoljni jer je potvrđena opravdanost ove akcije Ministarstva zdravlja i da roditelji imaju svest o tome da je veoma važno da se deformiteti otkriju u ranoj fazi. Zato verujem da će oni ovo shvatiti kao ozbiljno upozorenje i da će svoju decu da odvedu specijalistima koji su predloženi - kazala je dr Stanković.

Inače, sa specijalistima pedijatrije iz ovog Doma zdravlja preglede kičme i stopala je obavljala dr Jasna Džagić, spec. fizikalne medicine i subspecijalista dečje fizijatrije, zaposlena u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Banji Koviljači.

Uz posvećeno medicinsko osoblje službe dečije zdravstvene zaštite preventivni pregledi su sprovedeni efikasno i bez dugog čekanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA