Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta god želite uspešno da radite do kraja godine, danas započnite: Narodno verovanje na Sv. Ahilija i Pahomija

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Utorak, 28. maj je u kalendaru Srpske pravoslavne crkve posvećen prepodobnom Pahomiju Velikom i Svetom Ahiliju Lariskom

  • 0
Sveti Ahilije Lariski Foto: Wikipedia

Utorak, 28. maj je u kalendaru Srpske pravoslavne crkve posvećen prepodobnom Pahomiju Velikom i Svetom Ahiliju Lariskom.

Pahomije je rodom Misirac i u mladosti je bio neznabožac. Kao vojnik učestvovao je u borbi cara Konstantina protiv Maksencija. Kada je doznao od hrišćana za jednog Boga, i kada je video njihov blagočestiv život, Pahomije se krstio i otišao u Tivaidsku pustinju, znamenitom podvižniku Palamonu, kod koga se deset godina učio životu podvižničkom.

Tada mu se javio anđeo u odelu shimnika na mestu zvanom Tavenisiot, i dao mu daščicu, na kojoj je bio napisan ustav opštežitelnog manastira, naredivši mu da takav manastir osnuje na tom mestu, proričući mu da će se u tom manastiru naći mnogi monasi radi spasenja duša. Poslušao je anđela Božjega, Pahomije je počeo da pravi mnoge ćelije, iako na tom mestu nije bilo nikoga osim njega i njegovog brata Jovana. Kada ga je brat ukorio za to što gradi nepotrebne zgrade, Pahomije mu je rekao da on sledi zapovesti Božije bez obzira kad će i ko će tu doći da stanuje. No, uskoro se tu zateklo mnogi ljudi, pokrenuti Duhom Božjim, i počeli su da se pridržavaju ustava Pahomijevog, dobijenom od angela. A kada se broj monaha uvećao, Pahomije je postepeno osnovao još šest manastira. Broj njegovih učenika iznosio je do sedam hiljada.

Sveti Antonije se smatra osnivačem isposničkog života, a sveti Pahomije manastirskog života. Smirenje, trudoljublje i uzdržanje ovog svetog oca bio je i ostao redak primer za podražavanje ogromnog broja monaha. Bezbrojna čudesa činio je sveti Pahomije, no i bezbrojna iskušenja pretrpeo je od demona i ljudi. I poslužio je ljudima kao otac ili brat rođeni. I pobudio je mnoge da pođu putem spasenja. I upravio je mnoge na put istine. Bio je i ostao veliko svetilo crkve i veliki svedok istine i pravde Hristove.

Upokojio se mirno 348. godine u 74. godini života. Mnoge od njegovih učenika crkva je uvrstila u red svetitelja, kao što su: Teodor, Jov, Pafnutije, Pekuzije, Atinodor, Eponih, Sur, Psoj, Dionisije, Psentaisije i drugi.

Sveti Ahil, episkop lariski, veliki jerarh i čudotvorac rođen je u Kapadokiji. Učestvovao je na I vaseljenskom saboru, na kome je posramio jeretike i, kako svojom učenošću tako i svetošću, izazvao veliko divljenje. Uzevši jedan kamen, sveti Ahil viknuo je arijevcima: "Ako je Hristos stvorenje Božje, kako vi kažete, recite, neka iz ovog kamena poteče jelej!" Jeretici su ćutali i čudili se takvom pozivu svetog Ahila. Tada je svetac opet rekao: "A ako je Sin Božji ravan Ocu, kao što mi verujemo, neka potekne jelej iz ovog kamena". I jelej zaista potekne na divljenje svih.

Crkva Svetog Ahilija u Arilju Crkva u Arilju posvećena je Svetom Ahiliju, Foto: Rina

Sveti Ahil upokojio se mirno u Larisi 330. godine. Samuil, car makedonski, kada je osvojio Tesaliju, preneo je mošti Ahilove u Prespu, na ostrvo u jezeru, koje je prozvano, a i danas se zove Ahil, ili Ail.

Prema narodnom verovanju, onaj koji danas započne posao kojim želi sa uspehom da se bavi, to će mu se i ostvariti. Zato nikako nemojte zaboraviti da se danas odvažite da započnete, šta god želite da radite uspešno do kraja godine.

(Telegraf.rs)

Video: Posetili smo crkvu Svetog Nektarija Eginskog u Valjevu gde se čuva deo moštiju ovog sveca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA