Vreme čitanja: oko 1 min.

Lončar: Ministarstvo zdravlja je transparentno, niko neće izdavati nikakve račune, sve je pogrešno protumačeno

I. A.

Vreme čitanja: oko 1 min.

To je obaveza države, odnosno Ministarstva zdravlja, da upozna građane sa načinom kako se raspolaže novcem koji građani izdvajaju od svojih plata, rekao je ministar Lončar

  • 1
Zlatibor Lončar Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara na Naledovoj konferenciji posvećenoj unapređenju funkcionisanja zdravstvenog sistema, kada je pomenuo troškove lečenja, izazvala je polemiku u javnosti.

Naime, Lončar je na pomenutom događaju govorio o informisanju građana o troškovima lečenja koji su ostvareni tokom boravka pacijenta u određenoj zdravstvenoj ustanovi, ali kako kaže, sve je pogrešno protumačeno i podvlači da niko neće građanima izdavati nikakve račune.

- Niti je reč o izdavanju računa, niti o naplati troškova, već o informaciji na koji način su iskorišćena sredstva koja se izdvajaju za zdravstveno osiguranje. To je obaveza države, odnosno Ministarstva zdravlja, da upozna građane sa načinom kako se raspolaže novcem koji građani izdvajaju od svojih plata. Dakle, niko građanima neće ništa naplaćivati, niko neće građanima izdavati nikakav račun, ali će građani dobiti informaciju kolika je vrednost usluga koje su im u nekoj zdravstvenoj ustanovi pružene, istakao je Lončar za Telegraf.

Podsećamo da je u Srbiji na snazi solidarni sistem zdravstvenog osiguranja, koji omogućava pružanje zdravstvene nege svakom građaninu Srbije.

- Na ovaj način bi svako od njih imao informaciju koliko je iz budžeta utrošeno na pružanje zdravstvene nege u tom trenutku. Bilo da je to neka od najzahtevnijih medicinskih procedura ili pregled kod lekara opšte prakse, dodao je Lončar .

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Распучин

    11. jun 2024 | 17:28

    А да ја држави испоставим увид колико сам до сада уплатио у здравствени фонд, па да видимо ,,где смо"?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA