Stiže toplotni talas, sledeće sedmice i do 38°C, a OVI dani biće najvreliji: Evo kada stiže osveženje

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Nova vremenska prognoza

Pred nama je sunčan i topao, prijatan letnji dan. Kasnije posle podne i uveče jači razvoj oblačnosti ponegde će doneti lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Sledeće sedmice u Srbiji se očekuje veoma toplo vreme. Naše područje biće pod uticajem vrele vazdušne mase sa severa Afrike, koja će usled uticaja termičkog visinskog grebena pristizati do našeg područja, dok će pod uticajem anticklona sa Apeninskog poluostrva, biti vedro.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Dakle, sledeće sedmice u Srbiji će biti sunčano i tropski toplo.

Maksimalna temperatura već od utorka u svim predelima biće iznad 30°C, od srede u mnogim predelima i iznad 35°C.

Od četvrtka do nedelje temperatura će lokalno biti i do 38°C.

Toplotni talas Foto: Shutterstock

Sledeće sedmice u urbanim sredinama na severu, naročito u Vojvodini i u Beogradu, pri čemu se minimalne temperature neće spuštati ispod 20°C, u Beogradu ni ispod 25°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 24 do 28°C, one će sledeće sedmice biti više i za 10 stepeni od napomenutog proseka.

Sledeće sedmice očekuju se i vrlo visoke vrednosti indeksa UV zračenja, pa se u periodu od 10 do 16 časova ne prpeoručuje izlaganje suncu duže od 10-15 minuta bez adekvatne zaštite.

Toplotni talas u SAD Foto: Tanjug/AP

Visok vazdušni pritisak iznad našeg područja, neće dozvoljavati frontalnim i oblačnim sistemima sa padavinama i olujama da sa Atlantika i centralne Evrope stignu do našeg područja i ovi sistemi premeštaće se preko severne, zapadne i centralne Evrope.

Prema trenutnim prognozama, od 24. jula sledi blago osveženje, uz prolazne pljuskove sa grmljavinom. Iako se očekuje pad temperature za 10 stepeni, one će vratiti na normalne vrednosti, tako da će biti toplo, ali znanto ugodnije i prijatnije.

(Telegraf.rs)

Video: Grad tukao po Kosmaju čak 4 minuta, sve se beli

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA