≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

U Geozavodu promocija naučnog časopisa Napredak, prisustvovao predsednik Vučić

J. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić je naveo da taj časopis već četiri godine omogućava prostor za razmenu ideja i promovisanje političke kulture i dijaloga

  • 40

Promocija naučnog časopisa Napredak, koji izdaje Fondacija "Za srpski narod i državu", održana je večeras u Geozavodu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministara.

30

"Poštovani urednici i saradnici 'Napretka', srećan sam što sam ovde na promociji vašeg naučnog časopisa, koji već četiri godine daje značajan doprinos akademskoj zajednici, ali i širem društvu, omogućavajući prostor za razmenu ideja i promovisanje političke kulture i dijaloga. Vaša misija da obuhvatite teme poput međunarodnih odnosa, geopolitike, evropskih integracija, društvenih pitanja, od izuzetnog je značaja za razumevanje i unapređenje političke teorije i prakse", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Dodao je da veruje da će "Napredak" i u godinama pred nama nastaviti da bude mesto susreta teorije i prakse i da pruža platformu za akademske stvaraoce da objavljuju svoja istraživanja i analize.

"Čime će nastaviti da doprinosi boljem razumevanju savremenih političkih izazova i podstiče konstruktivan dijalog u našem društvu. Želim Vam mnogo uspeha u daljem radu", poručio je Vučić.

Sinoćnoj promociji su, uz predsednika Srbije, prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka privrede Adrijana Mesarović, ministar za rad i zapošljavanje Nemanja Starović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, ministar trgovine Tomislav Momirović, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predstavnici diplomatskog kora i brojne druge zvanice.

Profesor Uroš Šuvaković je rekao da su i fondacija i časopis formirani na inicijativu predsednika Vučića.

"Fondacija da bi promovisala patriotizam, nacionalni interes naše zemlje i naroda, kojim se ponosimo i koji zastupamo, ali i ukazivala na potrebu poštovanja interesa drugih ljudi i nacija", kazao je Šuvaković na promociji.

Kako je dodao, fondacija ima za cilj i da ukazuje na potrebu skladnog života različitih nacija u Srbiji, na potrebu za poštovanjem kulture političkog dijaloga i da doprinosi razvoju mladih političara.

"Napredak je osnovan kako bismo imali jedan kvalitetan naučni časopis koji se bavi politikom i teorijski i praktično", naveo je Šuvaković.

On je istakao da Vučić "istinski sinonim za napredak Srbije" i da je otuda bilo prirodno da časopis nosi naziv koji odražava postignuća "onoga ko je njegovo formiranje i inicirao".

Profesor Zoran Jevtović kazao je da se "nimalo slučajno" prvi broj časopisa "Napredak" pojavio baš na Vidovdan.

"I nimalo slučajno na koricama tog broja su se crveneli kosovsko-metohijski božuri kao simbola naše istrajnosti i opredeljenja da čuvamo srpsko Kosovo", rekao je Jevtović.

Kako je naveo, časopis je namenjen svima koji misle slobodno, kreativno kritički i kojima su nacionalni interesi ispred lične koristi.

"Izlazeći tri puta godišnje, za kratko vreme u akademskoj zajednici ostvarili smo prepoznatljiv identitet, poštujući sve norme i procedure naučnog delovanja", kazao je on.

Više od jedne petine ukupno objavljenih radova je od stranih autora, naveo je Jevtović, dodajući da to pokazuje želju da taj časopis sarađuje sa globalnom naučnom zajednicom.

U aprilu je objavljen poslednji tematski broj časopisa, koji je posvećen deceniji od iniciranja i početka realizacije projekta "Pojas i put" koji je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping.

Časopis Napredak objavljuje akademske radove koji se odnose na političku teoriju i političku praksu, u najširem smislu. Na ovaj način promoviše političku kulturu i dijalog i omogućava akademskim stvaraocima, ali i kreatorima i sprovodiocima politika da objavljuju svoje radove koji se odnose na međunarodne odnose, geopolitiku, evrointegracije, društvena pitanja uopšte, javne politike, ali i na političku tradiciju, istoriju, kulturu sećanja itd.

Sledeće izdanje časopisa Napredak izlazi na jesen, a izdaje se tri puta godišnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA