Ministarstvo zdravlja i Zavod za biocide u borbi protiv ambrozije: Ovako izgleda akcija, tu su i dronovi

 
J. P.
J. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Državna sekretarka Ministarstva zdravlja Republike Srbije prof. dr Ivana Stašević Karličić istakla je da, zajedno sa Zavodom, vredno rade, koristeći sve kapacitete zdravstvenog sistema Republike Srbije

U toku je akcija suzbijanja ambrozije na lokalitetu Ranžirna stanica Makiš na površini od oko 5 hektara, a u saradnji Zavoda za biocide i Ministarstva zdravlja. Sva potrebna mehanizacija je angažovana, s obzirom na to da je konfiguracija terena vrlo specifična.

Državna sekretarka Ministarstva zdravlja Republike Srbije prof. dr Ivana Stašević Karličić istakla je da, zajedno sa Zavodom, vredno rade, koristeći sve kapacitete zdravstvenog sistema Republike Srbije za prevenciju i očuvanje javnog zdravlja.

"Suzbijanje ambrozije je svakako veliki korak za prevenciju kako alergijskih tako i respiratornih oboljenja. Smatra se da u Evropi zdravstveni troškovi štetnih efekata ambrozije koštaju preko 7 milijardi evra. Za Vladu Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja troškovi nisu toliko bitni, koliko sreća, zdravlje i blagodat svakog građanina Republike Srbije", naglasila je državna sekretarka.

Ona je dodala i da se suzbijanjem ambrozije smanjuje i senzibilizacija, pa tako oni koji još uvek nisu alergični, a to su naši najmlađi sugrađani, imaju manje šanse da se tokom života i odrastanja susretnu sa alergijama koje im značajno urušavaju kvalitet života i radost odrastanja.

Direktorka Zavoda za biocide prim. dr Dragana Despot naglasila je da se danas suzbijanje sprovodi na neuređenom lokalitetu, te da je angažovana sva potrebna mehanizacija kako bi se postigao dobar rezultat.

"Danas ovde imamo traktor, kvadove, leđne uređaje i stručne ekipe koje pomažu operativnim tehničarima da se akcija suzbijanja ambrozije sprovede onako kako bi imali dobar rezultat i da se ona suzbije", kazala je direktorka Zavoda za biocide prim. dr Dragana Despot.

(Telegraf.rs)

Video: Akcija suzbijanja ambrozije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA