Etnolog otkrio pravi običaj na Miholjske zadušnice: "Iznosi se puno hrane, a dovoljne su 3 stvari"
Danas se obeleževaju Miholjske zadušnice, a za ovaj dan vezani su mnogi stari običaji koji se i dalje poštuju. Miholjske zadušnice padaju uvek u prvu subotu pre Miholjdana, a u narodu su poznate kao jesenje zadušnice.
"U srpskom narodu postoje običaji da se na Zadušnice izlazi na grobove predaka i iznosi hrana. To je jako pogrešno, ali je to toliko ukorenjeno u srpskoj kulturi pa su i sveštenici prećutno reagovali na ovu pojavu. Ono što jedino potrebno odneti na grobove jesu sveća, vino i žito koje se prinosi za žrtve preminulih", rekla je za RINU etnolog Snežana Ašanin.
Ona dodaje da se na Zadušnice pšenica nosi u crkvu, u kojoj će sveštenik da osvešta, prelije vinom koje je simbol Hristove krvi i naravno neophodna je upaljena sveća koja je simbol večne svetlosti za naše preminule.
"Ono što je najvažnije jeste da se priprema žito, u narodnu poznato kao koljivo koje se prilaže za duše mrtvih, i zato to zrno pšenice predstavlja žrtvu, a zatim i rađanje novog života i upravo to je taj beskrajni krug", kaže etnolog.
Osim Miholjskih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još i Duhovske ili letnje, prolećne - u sedmici pre početka Velikog posta i Mitrovske ili zimske zadušnice.
(Telegraf.rs/Rina)
Video: Aleksandar Stanković: Knjigu sam napisao kako bi ljudima dao nadu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Даросава
Овакав накарадни обичај за задушнице само је у Србији. У Републици Српској и генерално у целој БиХ на гробље се иде са тамјаном, свећама и вином. У Страдији на гробље долазе са пуним кесама које какве хране ( сармица, пихтије, руска салата, суво месо, сланина, сиреви, кајмак а од колача и то од оних ситних до торте, па нешто од воћа као банане, јабуке, мандарине ....) и са флашама вина и које какве ракијештине, већином од 24 града. Долази се тихо , скрушено и почиње обичај са тамјаном, свећама и вином. А онда почиње дернек! Ако нема столића има мушема која се простре по плочи или трави гроба и све донесено се изнесе и простре. После на све личи сем на задушнице. Боже ме опрости као да је слава у кругу најближе родбине или не дај боже пикник. Ждерање и пијење , кажу да се не ваља донесено на гробље вратити кући, а онда крене се у посете суседним групама које се познају и ту падне која чашица. Деси се да неко и запотегне неку фолк песму али увек буде ућуткан или насилно буде одвезен са гробља. А сам одлазак са гробља, на које су остављени остаци не поједине хране уз жагор већ добро потеглих из чаша и флаша, више личи на повратак са свадбе него гробља до наредних задушница па опет све исто.
Podelite komentar