
Ne samo da lepo miriše, već je i slatko moguće napraviti: Marina je u tegle spakovala razne vrste cveća
Kod Marine iz Kraljeva cveća nema samo u dvorištu i vazama, već i u teglama. Na ormaru trenutno imaju 44 vrste cvetnih tegli. Porodica Cvjetić oživela je recepturu staru više od 70 godina za slatko od cveća, prenosi RTS.
Miris jorgovana iz dvorišta, Cvijetići su preneli i u kuhinju. 300 svežih cvetova, strpljivo odvojenih od latica, krčka se u šerpi sa četiri litra vode, kilogramom šećera i kolutovima limuna.
“Gustina slatka zna se da je gotovo po zvuku, ono počne da pućka, što bi babe rekle šapuće”, navodi Marina Cvijetić iz Kraljeva.
Jorgovan, priča Marina, ima preko 20 vrsta, i nije svaki jestiv.
“Nama je teško da pronađemo jestiv jorgovan, ove godine je jako malo cvetao”, kaže ona.
Po receptu svojih predaka, Marina je napravila i slatko od cvetova ljubičica.
Priča i gde je pronašla inspiraciju:”“Silute starog Beograda”, Milana Jovanovića Stanimirovića - u prvoj knjizi gde on govori o beogradskoj kuhinji, pominje pre svega slatko i značajan prostor posvećuje slatku, i u jednoj zagradici stoji “kuvano je čak i slatko od ljubičica, i stavljen je znak uzvika. Meni je to bilo jako inspirativno, i kažem dobro je, rekonstruisala sam ga”, ističe Marina.
Za sada se na ormaru smenjuju i čuvaju 44 vrste cvetnog slatka.
Najinteresantnije je od bagrema, magnolije i majske ruže čajevke. Ona je najmirisnija.
(Telegraf.rs / RTS)
Video: Probali smo slatko od šišarki na Kobasicijadi u Turiji
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.