Srbi je svakodnevno jedu, a sada proglašena za najbolje pecivo: Tradicionalni srpski proizvod osvojio Evropu

S. J.
S. J.    
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Tradicionalna srpska lepinja dospela je u samo društvo najpoznatijih evropskih hlebova – francuskog bageta i italijanske fokače i prepoznata je kao jedno od deset najboljih peciva na Starom kontinentu. Šta zapravo čini ovaj jednostavan proizvod, koji se pravi od svega nekoliko sastojaka – brašna, vode, soli i kvasca – tako neodoljivim?

Odgovor je dala Marina Ocokoljić, dobitnica brojnih priznanja za domaći hleb, lepinje i pite.

Ona objašnjava da na kvalitet srpske lepinje itekako utiču karakteristike žitarica koje se uzgajaju na ovom podneblju.

Dok bela pogača ima viši glikemijski indeks i više kalorija, integralna varijanta znatno je zdravija i preporučuje se češće na trpezi.

Lepinja, međutim, neretko sadrži dodatke koji je pretvaraju u kompletan obrok – pa nije samo pecivo, već i prava mala gozba.

Ova titula među evropskim hlebovima potvrđuje da je domaća tradicija i te kako vredna pažnje i da naši proizvodi mogu stajati uz rame svetski poznatim specijalitetima.

(Telegraf.rs/Infoliga.rs)

Video: Nastavljeno suđenje Kecmanovićima, u sudnici će biti prikazan snimak iz streljane

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA