
Đaci u Srbiji dobili i PETI RASPUST! Evo koliko će trajati i zašto je to pravo vreme za pauzu
Đaci u Srbiji ove godine će imati i peti raspust, a on pada u idealno vreme za predah i pauzu. Naime, uvodi se Sretenjski raspust koji će trajati od 16. do 20. februara 2026. godine. Time je broj raspusta povećan na pet: jesenji, zimski, Sretenjski, prolećni i letnji.
Jesenji raspust je 10. i 11. novembra 2025.
Prolećni raspust počinje 10. aprila, a završava se 14. aprila 2026.
Sretenjski raspust dolazi u pravo vreme, tačno na polovini drugog polugodišta. To je savršen trenutak da se učenici i nastavnici odmore i osveže pre nego što počne finalna faza školske godine. Do tada se već nakupi stresa od testova, pismenih zadataka i svakodnevnih obaveza, pa nekoliko slobodnih dana dolazi kao spas.
Manje praznične gužve
Za razliku od zimskog i prolećnog raspusta, koji se često poklapaju sa velikim praznicima (Nova godina, Uskrs), Sretenje je idealno za putovanja bez velikih gužvi. Cene aranžmana su obično niže, a mesta za odmor nisu pretrpana.
Sezona zimskih sportova
Sredina februara je udarni termin za zimske sportove. Temperature su i dalje niske, ima dovoljno snega, a mnogi skijaški centri su na vrhuncu sezone. To ga čini savršenim za porodice koje žele da provedu nekoliko dana na planini i uživaju u aktivnostima na snegu.
Vreme za mentalno zdravlje
Kratki predah omogućava učenicima i nastavnicima da se posvete sebi. Mogu da se opuste, provedu vreme s porodicom i prijateljima, ili jednostavno odspavaju i napune baterije. To doprinosi boljem mentalnom zdravlju i smanjuje rizik od sagorevanja (burnout).
(Telegraf.rs)
Video: Udala se ćerka Snežane Bogdanović i Uliksa Fehmijua
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Boža zemunac
Raspusti po dva i pet dana. Pa ko je ovde lud.
Podelite komentar
Veka
Najbolje da uopšte i ne idu u školu.Imaju vise raspusta nego sto idu u skoku.
Podelite komentar
xxxxxx
Nemoraju ni ici u skolu a traze platu
Podelite komentar