Čuvenom, nagrađivanom profesoru Hemijskog fakulteta u Beogradu pukao film! Razbio NAJVEĆI mit o hrani

M. L.
M. L.    ≫   
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Zoran Vujčić, redovni profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu, višestruko nagrađivan za svoje naučne radove i izume, a čija je stručnost između ostalog biohemija hrane, rešio je da stane na kraj najvećem mitu o ishrani. Mitu o sirovoj hrani.

Njegova objava koja je odmah izazvala reakcije, glasi "sirova torta - ukratko, ne postoji". Što je još važnije, on je upozorio da je sirova, neobrađena hrana potencijalno veoma opasna jer je puna bakterija, spora i mnogo čega što može da nam izazove ozbiljne bolesti.

- Torta se pravi od jaja, brašna, oraha, badema i/ili lešnika, šećera, poneke arome. I toplote. Voćni kolači imaju voće. Ili je torta ili je sirova gomila nečega, puna bakterija, spora i ko zna čega što čeka u tami da nam bolest izmami. S jedne strane imamo zaluđenike koji bi da izbace toksine i vrelim klistirom, s druge imamo zaluđenike u upotrebu nehigijenskih namirnica. Čovečanstvo je počelo da se razvija munjevitom brzinom kada je počelo da kuva, peče, vrti na kočevima, kuva u keramici - napisao je profesor Vujčić.

Tako je, dodaje, nestala i dijareja kao posledica raznih mikroskopskih živuljki.

- I sada se nađe neki mudrolupetaš, koji proglasi sirovu hranu "silom života" jer bože moj ima "živih enzima" (šta god to značilo) ili ko zna kojih umišljenih magijskih efekata.Torta se peče. Banana se ljušti. Ako ne verujete da na voću ima mikroba, samo da vas podsetim da se u kacama tako pravi kljuk za rakiju. A kada se voće zamasti i ulepi postaju anaerobni uslovi Kao u kaci. A većina bakterija se na sobnoj temperaturi umnoži dvostruko za 20-30 minuta. Sreća pa većina tih bućkuriša bude odmah pojedena ili se čuva u frižideru neko kratko vreme. Inače bi se svašta moglo izolovati iz tih "sirovih torti". Zato bar mi ne dirajte reči na kojima sam ostario. Torta, mleko, hrana. Pravite vi vaše sirovaške gluposti, smutije, mleka od strugotine, hamburger od presne soje, ali za sebe - oštro zaključuje na kraju.

Ko je profesor Vujčić?

Profesor Zoran Vujčić je redovni profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Katedri za biohemiju. Rođen je 1960. godine u Požarevcu. Sve svoje akademsko obrazovanje stekao je na Univerzitetu u Beogradu, gde je diplomirao, magistrirao i doktorirao hemijske nauke. Njegova karijera na Hemijskom fakultetu počela je 1988. godine, kada je postao asistent pripravnik, a 2013. godine je stekao zvanje redovnog profesora.

Autor je preko 180 naučnih publikacija. Oblasti njegovog naučnog interesovanja uključuju:

Proizvodnja i primena enzima (poput invertaze, amilaze, lakaze), posebno u biotehnologiji.

Fermentaciona tehnologija.

Primena enzima za uklanjanje zagađivača (ksenobiotika) iz otpadnih voda.

Hemija i biohemija hrane.

Bioetanol i biodizel.

Hemijske modifikacije proteina.

Pored akademskog rada, profesor Vujčić je poznat i po svom blogu "Hemija oko nas", gde razotkriva mitove vezane za ishranu, kozmetiku i savremeni način života, dajući odgovore zasnovane na nauci. Često gostuje u medijima gde govori o temama iz oblasti hemije i biohemije hrane. Dobitnik je više nagrada i priznanja za pronalaske i inovacije, uključujući i prvo mesto na takmičenju za Najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2010. godine.

Pored toga, član je Srpskog hemijskog društva, Evropske akademije za alergiju i kliničku imunologiju, i Jugoslovenskog društva za biohemiju.

(Telegraf.rs)

Video: Svetozar Cvetković o novoj seriji "Miholjsko leto", saradnji sa Anicom Dobrom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA