Bez zabrana, uz meru: Kako deca uče da biraju zdraviju hranu
Koliko puta ste izgovorili rečenicu: „Ne jedi to, nije zdravo“? Kao roditelji, često smo u iskušenju da određenu hranu označimo kao zabranjenu u želji da se naša deca hrane zdravije. Međutim, ključ zdravijeg odnosa prema hrani ne leži u zabranama. Prava mudrost ogleda se u podizanju svesti o uravnoteženoj ishrani, a roditelji imaju tu moćnu i presudnu ulogu, objašnjava Koraljka Novina Brkić, regionalna nutricionistkinja kompanije Nestlé.
Istraživanja objavljena u časopisima American Journal of Clinical Nutrition i Appetite pokazuju da zabrane često imaju suprotan efekat. One mogu samo da pojačaju privlačnost određene hrane, a kada se deca susretnu s takvim proizvodima izvan nadzora, sklonija su da ih konzumiraju u većim količinama. Umesto da gradimo barijere, naša uloga je da, kao glavni uzori, decu vodimo kroz svet svesnih izbora i umerenosti. To čini temelj za životne navike koje će im služiti u budućnosti.
Kako? Za početak, pokušajte da promenite rečnik - zamenite „ne smeš" porukom „ovo jedemo češće, a ovo ređe". Možete da im objasnite da je uživanje u različitim vrstama hrane deo druženja i radosti, dok je potrebno da se svakodnevna ishrana zasniva na namirnicama bogatim hranljivim sastojcima.
Sve namirnice imaju svoje mesto u uravnoteženoj ishrani, a veština roditeljstva ogleda se u stvaranju zdravijeg odnosa prema hrani. Kada povremeno uživate u poslastici, neka to vidi i vaše dete i objasnite im da je to deo balansa. Deca ne usvajaju samo ono što im govorite - već i ono što vide, a vi ste njihov prvi i najvažniji primer.
U narednom koraku možete preći sa reči na dela i decu praktično uključiti u proces. Zajedno planirajte obroke i idite u kupovinu i dajte im mogućnost da biraju između različitih zdravih opcija, što će uticati na to da se osećaju važno i da bolje razumeju vrednost hrane.
Takođe, svakodnevno možete da se vraćate jednostavnom vodiču „zdravijeg tanjira" - polovina tanjira neka bude voće i povrće, jednu četvrtinu treba da čine dobri ugljeni hidrati, dok je preostala četvrtina rezervisana za kvalitetan izbor proteina i žitarica. Ovakvim izborom obezbeđujete im prirodnu raznolikost nutrijenata.
Kada je reč o uživanju u svim vrstama hrane, ključna je perspektiva. Svaka namirnica ima svoje mesto u ishrani, a bitno je razumeti razlike u učestalosti konzumiranja. Planiranjem kupovine unapred, pravilnim odmeravanjem veličina porcija i definisanjem da sve namirnice u razumnoj meri mogu da se uklope u balansiran način ishrane, stvarate održive navike.
Da bismo sve ove principe približili deci i porodici na zabavan način, pozivamo vas da se priključite hiljadama učenika na „ZdravoKlopajmo“ Turniru znanja - sastavnom delu šire Nestlé inicijative koja podržava zdrav razvoj dece kroz edukaciju ozdravoj ishrani i promovisanje fizičke aktivnosti.
Veoma je važno da naučimo da ne treba graditi odnos straha i krivice prema hrani. Kroz konkretne lične primere i davanje izbora, stvarate zdrav, balansiran odnos prema hrani koji ne donosi stres. Deca na ovaj način uče, a roditelji postaju heroji koji im stvaraju zdrave navike.
(Telegraf.rs/PR)
Video: Dvometraš, košarkaš, a ljubitelj cveća: Žene ga jure zbog saveta, a sladokusci zbog gurmanskih priča
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.