Čuvari kvaliteta: Kako se obezbeđuje bezbednost pilećeg mesa

A. V.
A. V.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kvalitet i bezbednost pilećeg mesa zavise od primene jasno definisanih i više puta kontrolisanih procesa, koji obuhvataju sve faze, od farme i načina ishrane životinja, preko tehnološke prerade, do skladištenja i trgovine. Savremena proizvodnja podrazumeva stroge protokole i standarde, ali i stalni nadzor stručnih timova, čime se obezbeđuje da pileće meso bude nutritivno vredna, lako svarljiva i pouzdana namirnica. Upravo to su samo neki od zaključaka na panel diskusiji o poreklu, kvalitetu i bezbednosti pilećeg mesa koju je organizovala kompanija Perutnina Ptuj Topiko.

Diskusiju su svojim stručnim uvidima oblikovali dr Branko Velebit sa Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, Višnja Avdalović, rukovodilac kontrole kvaliteta u kompaniji Perutnina Ptuj i Ana Todorović, specijalista javnog zdravlja i strukovni nutricionista dijetetičar. Oni su, svako iz svoje oblasti, dali uvid u standarde savremene proizvodnje, regulativu bezbednosti hrane i nutritivnu vrednost pilećeg mesa i pokušali da odgovore na najčešća pitanja potrošača o tome šta jedemo i kako se hrana koju svakodnevno kupujemo zaista proizvodi.

U trenutku kada raste potreba javnosti za pouzdanim i jasnim informacijama o uslovima uzgoja životinja, higijenskim standardima i kontrolnim mehanizmima u proizvodnji hrane, otvoren i argumentovan dijalog predstavlja važan korak u jačanju poverenja između potrošača i prehrambene industrije.

Učesnici panela posebno su naglasili da neproverene informacije i mitovi o načinu uzgoja mesa često doprinose stvaranju nepotrebnog straha i nepoverenja. Zato je, kako je poručeno, važno govoriti na osnovu činjenica i podataka iz prakse, a ne pretpostavki. Transparentnost i otvorena komunikacija sa potrošačima predstavljaju ključnu pretpostavku za razumevanje celog lanca proizvodnje hrane i očuvanje poverenja javnosti.

-Naša odgovornost počinje već na farmi i proteže se kroz svaki korak u proizvodnom procesu. Kontrola kvaliteta nije samo poslednja karika, već kontinuiran sistem koji garantuje da će do potrošača stići siguran i kvalitetan proizvod. Svaki komad pilećeg mesa nosi pečat tog zalaganja - izjavila je Višnja Avdalović, rukovodilac kontrole kvaliteta, Perutnina Ptuj.

-Poverenje je dobro, ali je kontrola još bolja. Ozbiljni proizvođači kontinuirano ulažu u programe samokontrole i nezavisne provere, uz državni nadzor, kako bi sprečili prisustvo nedozvoljenih supstanci i mikroorganizama. U pogledu tragova veterinarskih lekova i pesticida nemamo veće probleme, a prioritet suzbijanja mikrobioloških hazarda su salmonela i kampilobakter u celom lancu, od načina gajenja do izlaska proizvoda na tržište. Srpski zakonski okvir, u pogledu tolerancije na antibiotike strožiji je od evropskog što potrošačima garantuje viši nivo zaštite - izjavio je dr Branko Velebit sa Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.

Zaključak panela je da su edukacija, dostupnost informacija i odgovoran javni razgovor neophodni kako bi potrošači imali sigurnost u izboru hrane. Iz Perutnine Ptuj su najavili nastavak ovakvih inicijativa sa ciljem da se doprinese većem razumevanju procesa proizvodnje i jačanju poverenja u kvalitet namirnica koje svakodnevno kupujemo.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Inkluzivni timovi i zajedničko vežbanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA