Praznici bez griže savesti: Nutricionistički trikovi za slane i slatke obroke

A. V.
A. V.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0
Koraljka Novina Brkić Foto: Promo/ Nestlé

Praznično vreme može da bude period užitaka bez odricanja, uz primenu jednostavnih, ali efikasnih ideja koje omogućavaju uravnoteženu ishranu. Kao prvi korak Koraljka Novina Brkić, regionalna nutricionistkinja kompanije Nestlé, preporučuje detaljnije planiranje prazničnih obroka.

- Sastavljanje jelovnika unapred omogućava bolju kontrolu nad unosom svih potrebnih hranjivih materija. Priprema šarenih salata od sezonskog povrća i glavnih jela obogaćenih povrćem različitih boja, ne samo da poboljšava nutritivnu vrednost obroka, već i vizuelno privlači pažnju svih ukućana, posebno dece - ističe ona.

Odličan način za poboljšanje ishrane tokom praznika je i "prikriveno" unošenje hranjivih sastojaka u tradicionalna jela.

- U kolače možete dodati rendanu tikvicu, belo brašno zameniti onim od celih žitarica, a smutije obogatiti spanaćem ili avokadom.

Dobra ideja su i grickalice poput čipsa od batata, kelja ili jabuke, koji svakako utiču na unesenu količinu soli i masnoća o kojima treba voditi računa tokom ovog izazovnog perioda u godini.

Tokom prazničnog perioda posebnu pažnju treba posvetiti izboru namirnica. Sezonsko i lokalno povrće i voće, cele žitarice i kvalitetni proteini čine osnovu uravnoteženih obroka. Takođe, preporučuje se priprema domaćih specijaliteta poput voćnih rolata ili čipsa od povrća, što omogućava kontrolu nad količinom soli i šećera. Ne treba zaboraviti ni na važnost hidratacije.

- Voda ostaje najbolji izbor, a dodaci sveže ceđenog soka od narandže ili limuna, kao i priprema voćnih čajeva bez dodatog šećera, dobar su izbor za jačanje imuniteta u hladnim danima - dodaje Koraljka Novina Brkić.

Pametni trikovi ukĺjučuju i korišćenje začinskog bilja umesto soli, pripremu domaćih soseva od svežeg paradajza, kao i kombinovanje slatkih i slanih nota u jelima. Na primer, dodavanje bobičastog voća u salate ili meda u marinade može neočekivano obogatiti ukus.

- Testa od celih žitarica mogu da se koriste za pripremu pite sa različitim nadevima od povrća, čime se povećava unos vlakana. Možete da pripremite omiljena jela sa manje masnoće - pečenjem umesto prženja, korišćenjem maslinovog ulja umesto putera - savetuje nutricionistikinja.

Uključite vaše mališane

Novina Brkić ističe i da zajednička priprema obroka sa decom ima brojne prednosti:

- Osim što to može biti zabavna i kreativna porodična aktivnost, kada deca učestvuju u pranju povrća, oblikovanju kolačića ili dekorisanju salata, veća je verovatnoća da će ta jela rado i jesti. Ova praksa posebno je korisna kod izbirljive dece, kojoj je često potrebno višestruko izlaganje novim namirnicama pre nego što ih prihvate.

Koraljka Novina Brkić naglašava da praznici treba da budu vreme zajedništva i radosti, gde se u tradicionalnim specijalitetima može užívati s umerenošću. Kroz svesne odluke i male promene, moguće je stvoriti prazničnu atmosferu u kojoj će se svi članovi porodice osećati dobro, istovremeno negujući zdrave navike koje će trajati i nakon okončanja praznične sezone. Bitno je pronaći balans između uživanja u tradicionalnim specijalitetima i očuvanja principa pravilne ishrane, što će doprineti osećaju blagostanja tokom celog prazničnog perioda.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Spasavanje iz poplavljene kuće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA