STRAŠNO: Spremni da idu u zatvor samo da decu ne pošalju u školu!

Za poslednje dve i po godine kaženjeno 39 roditelja ili staratelja zbog toga što decu nisu upisali u školu. Izricane kazne od 5.000 do 10.000 dinara, iako je maksimalan iznos kazne za neupisivanje deteta u školu 25.000 dinara

  • 3

U Srbiji je u toku upis dece u prvi razred osnovne škole, a u Prekršajnom sudu u Beogradu ističu da je za poslednje dve i po godine kažnjeno 39 roditelja ili staratelja zbog toga što decu nisu upisali u školu.

- Veliki broj takvih roditelja novčanu kaznu zamenio je zatvorom - rekao je vršilac funkcije predsednika Prekršajnog suda Milan Marinović.

Uglavnom su, kako kaže, izricane kazne od 5.000 do 10.000 dinara, iako je maksimalan iznos kazne za neupisivanje deteta u školu 25.000 dinara.

U tom periodu, izrečeno je skoro 90 opomena, rekao je Marinović i naveo da mališane u školu ne upisuju uglavnom romske porodice i ljudi teškog materijalnog stanja.

Inače, u sudu je za poslednje dve ipo godine formirano 486 predmeta zbog toga što deca nisu ni krenula u školu ili su napustila školovanje, ali je onih koji su novčano kažnjeni mnogo manje.

U školu kreću deca rođena od 1. marta 2006. do kraja februara 2007. godine. Od dokumenata potreban je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrda da je dete pohađalo pripremni predškolski program.

Zvanično, upisni rok traje do kraja maja, ali postoji mogućnost da roditelji upišu decu i kad školska godina počne, u septembru, ako zbog opravdanih razloga to nisu učinili ranije.

Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije.

Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja, ali na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima ustanove, dete može pohađati i školu kojoj teritorijalno ne pripada.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    4. maj 2013 | 14:10

    sto ne kaznite rome.???vecina njihve dece ne ide u skole?

  • Mici

    4. maj 2013 | 15:06

    Samo gube vreme u skoli i programiraju se....

  • Toni

    4. maj 2013 | 19:32

    Toliko o besplatnom skolstvu. Platio sam knjige 12000. Na birou smo i supruga i ja. Vec 12godina. Umesto da drzava pomogne tim ljudima ona ih kaznjava i hapsi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA