ISPRAVKA: Broj na ličnoj karti ne govori koliko ljudi liči na vas!

Reč je o biometrijskim ličnim kartama

Portal Telegraf je 27. februara 2018. godine objavio članak o biometrijskim ličnim kartama, uz napomenu da će se na njima nalaziti broj koji otkriva koliko ima osoba u Srbiji čija lica, sudeći po fotografiji koja je u bazi MUP, imaju slične karakteristike kao vaše lice!

Reč je o neistinitoj informaciji, kako je pokazala analiza portala Raskrinkavanje.ba. Na osnovu ove analize u ovoj vesti su izmenjeni naslov i sporni delovi teksta.

Naime, kako piše Raskrinkavanje, sama logika nalaže da ovakvo nešto ne može biti tačno jer svake godine hiljade osoba vade takav dokument prvi put, ali oni su kontaktirali Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH) kako bi proverili ovu informaciju.

Sa odgovorom se javio Goran Rakić, šef Kabineta direktora Agencije koji nam je rekao kako nije tačno da posljednji broj u drugom redu na poleđini lične karte predstavlja broj osoba na koje neko liči. Uz taj odgovor, dobijen je i dokument sa izvodom iz Zakona o ličnoj karti i šemom na kojoj piše šta zapravo znači svaka pojedinačna stavka na ličnoj karti.

Dakle, reč je o kontrolnom broju koji se sastoji od jedne cifre i koja se izračunava na osnovu specifičnih numeričkih elemenata koji se nalaze u prvom i drugom redu mašinski čitljive zone. Kompletan dokument specifikacija mašinski čitljivog putnog dokumenta koji se primjenjuje i u BiH i u Srbiji (ISO/IEC 7810) možete pronaći na engleskom jeziku na stranici Međunarodne agencije za civilni avionski saobraćaj ICAO.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ell_commadante

    27. februar 2014 | 11:59

    Meni stoji 0 :) UNIKAT SAM U SVET ME NEMA :D

  • Unikatan

    27. februar 2014 | 12:05

    Meni je nula.(Ozbiljno) Znao sam da sam jedinstven,al bas ovoliko... A mozda sam retko ruzan covek :D

  • Gardos

    27. februar 2014 | 12:08

    Meni 9 bas me zanim da li i oni imaju ovoliku baburu :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA