Pronađen zub pračoveka star sedam miliona godina

Ovo otkiće bi moglo drastično da promeni teoriju da se evolucija desila na tlu Afrike

  • 0

Većina naučnika veruje da su se ljudska bića razvila u Africi, a da su se zatim selila po kontinentima.  Međutim, naučnici sa Univerziteta u Tibingenu  Nemačkoj tvrde da je naše poreklo nešto komplikovanije i da se evolucija događala na prostorima Evrope i zapadne Azije.

Do novih otkrića je došlo posle pronalaska zuba majmuna u Bugarskoj, u blizini grada Čirpan. Zub je skoro dva miliona godna mlađi od poslednjeg pračoveka za koga se smatra da je umro u Evropi.

Sedam miliona star zub ukazuje na to da je evropski pračovek evoluirao da jede travu, semenke i orašaste plodove, pošto se tlo promenilo i voća, koje je dotad jeo, je nestalo. Pre ovog otkrića najstariji fosil humanoida koji je pronađen u Evropi datira od pre 9.200.000 godina. On je pronađen u Grčkoj što je navelo naučnike da zaključe da su majmuni izumrli pre devet miliona godina.

Ova otkrića dovode do zaključka da su se desile i drastične klimatske promene koje su bujne šume pretvorile u savane i tako je došlo do nestašice voća koja se odrazila na ishranu pračoveka.

Kada se pogleda zub pračoveka iz Bugarske dolazi se do zaključka da je jeo tvrde, abrazivne plodove i tako se prilagođavao svom okruženju da bi preživeo.

Naučnici sa Univerziteta u Tibingenu u Nemačkoj su samim tim povezali da su se humanodi iz Evrope slično hranili kao njihovi  rođaci iz Afrike koji su izumrli pre četiri miliona godina.  Oni smatraju da dobro treba razmisliti o teoriji da se evolucija dogodila na tlu Afrike, a da su se ljudi tek posle evlucije raširili po ostalim kontinentima. Postoje brojni dokazi koji govore da se značajan deo ljudske evolucije dogodio van Afrike, na tu Evrope i Azije.

Do sada je najstariji humanoid bio uranopitekus makedonesis iz Grčke. Na evropskom tlu nađeni su ostaci životinja koje su živele u savani poput nekoliko vrsta slonova, gazela, žirafa, sabljastih mačaka i nosoroga. Ponašanje ovog humanoida iz Evrope je uticalo na kasije ponašanje afičkog pračoveka, smatraju nemački naučnici.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA