6

NAJBEDNIJE DRŽAVE U SAD: Američki Jug se ni posle 150 godina nije oporavio od Građanskog rata (FOTO)

Od dvanaest najsiromašnijih američkih saveznih država, osam ih je bilo u Konfederaciji. Među dvanaest najbogatijih saveznih država, postoji samo jedna koja je bila konfederativna. Zbog čega je to tako?

Dva siromasna bela decaka u Cikagu 1974. godine
Dva siromašna bela dečaka u Čikagu 1974. godine. Foto: Wikimedia Commons/U.S. National Archives and Records Administration

Misisipi je najsiromašnija američka savezna država, dok je Merilend najbogatija. To pokazuje zvanična statistika iz 2015. godine. Naravno, ovde je reč o BDP-u po glavi stanovnika, ne o ukupnom bogatstvu; kada je reč o ukupnom bogatstvu na prvom je mestu Kalifornija.

Pored Misisipija, dve države koje su takođe na samo dnu su i Zapadna Virdžinija i Arkanzas, dok su uz Merilend na vrhu Nju Džerzi i Aljaska. Razlika u prihodu po glavi stanovnika između Misisipija i Merilenda je $39.689 naspram $73.971.

Zapravo, hajde da pogledamo kojih je dvanaest američkih saveznih država najsiromašnije, i krenimo sa samog dna. (Zašto baš dvanaest? Pa, zato što je u Konfederaciji bilo jedanaest država-članica, kao i nekoliko teritorija na Divljem zapadu, koje smo odlučili da računamo kao jednu dodatnu državu.)

Prvo su tu pomenuti Misisipi, Zapadna Virdžinija i Arkanzas, zatim dolaze Alabama, Kentaki, Tenesi, Luizijana, Novi Meksiko, Južna Karolina, Montana, Severna Karolina i Florida.

Poplave u Luizijani, jednoj od najsiromašnijih američkih država. Foto: AP/Tanjug

Poplave u Luizijani, jednoj od najsiromašnijih američkih država. Foto: AP/Tanjug

Od pobrojanih država, u Američkom građanskom ratu na strani Juga - dakle, Konfederativnih Američkih Država - bili su Misisipi, Arkanzas, Alabama, Tenesi, Luizijana, Florida, te Severna i Južna Karolina. Osam.

Šta više, Južna Karolina je bila prva država koja je proglasila secesiju, a sledio ju je upravo Misisipi dvadesetak dana docnije.

Ne-konfederativne države u dvanaest najbednijih u SAD su samo Kentaki, Zapadna Virdžinija, Novi Meksiko i Montana.

Međutim, Novi Meksiko i Montana tada nisu ni bile države već teritorije, dok je Kentaki suštinski bio južnjačka i robovlasnička država koja je proglasila neutralnost, koju ni jedna strana nije bila spremna da ispoštuje, ali su se Severnjaci bolje snašli i stavili je pod svoju kontrolu.

Tipični američki gradić šćućuren podno Velikih zadimljenih planina, lanca koji je deo Apalačkih planina. Prizor iz Tenesija. Foto: Wikimedia Commons/Brian Stansberry

Tipični američki gradić šćućuren podno Velikih zadimljenih planina, lanca koji je deo Apalačkih planina. Prizor iz Tenesija. Foto: Wikimedia Commons/Brian Stansberry

Dodatno, Novi Meksiko je kao teritorija objavio secesiju i pridružio se Konfederaciji, tako da se i on može tretirati kao da je bio na južnjačkoj strani konflikta, uprkos tome što je Unija već 1862. godine Bitkom kod prolaza Glorijeta osigurala kontrolu nad većim delom te teritorije. Montana je jednostavno bila geografski predaleko od konflikta.

Zapadna Virdžinija je država koja je nastala zahvaljujući Građanskom ratu, i to tako što su se zapadni okruzi Virdžinije otcepili od nje nakon što je skupština te države proglasila secesiju 17. aprila 1861. godine, a pre održavanja uspešnog referenduma 23. maja.

Ovde ima velike ironije, zato što je igrom slučaja jedina bivša konfederativna država među dvanaest najbogatijih upravo Virdžinija.

Kako stoje ostale bivše južnjačke države? Teksas je na 23. mestu po BDP-u po glavi stanovnika, dok je Džordžija na 34. poziciji, ne toliko daleko od Floride koja je najbogatija od najsiromašnijih južnjačkih država. Zapravo, razlika između njih dve, izražena u BDP-u je dve hiljade dolara. Na 30. mestu se nalazi Arizona koja je takođe, kao i Novi Meksiko, bila konfederalna teritorija.

Konfederalna zastava, koja nikada nije bila zvanična. Foto: flickr/From Sovereign to Serf - Roger Sayles

Konfederalna zastava, koja nikada nije bila zvanična. Foto: flickr/From Sovereign to Serf - Roger Sayles

Kao osnovni razlog za relativno siromaštvo Američkog Juga (a reč "relativno" je bitno naglasiti zato što je najsiromašnija država SAD od Srbije bogatija od 2,5 do 8 puta, zavisi kako računate BDP) navodi se nizak stepen obrazovanja, međutim, stvari možda nisu tako jednostavne.

Prvo, ruralni Jug je i pre i tokom i posle rata bio ekonomski u velikoj meri slabiji od industrijskog Severa. Rušenje institucije ropstva na kojem je počivala cela njegova privreda je bio smrtonosni udarac (koji je jednostavno morao da se zada). Kada je propala rekonstrukcija u deceniji posle tog konflikta, došlo je povratka rasista na vlast koji su uspostavili segregaciju, koja je dodatno osakatila i sputala ekonomiju na Jugu.

Drugo, ekonomske prilike se teško menjaju i postoje samo izuzeci od pravila koje važi u većini slučajeva. Pogledajte jug Italije ili istok Poljske, i videćete da granica siromašnijih regija prati liniju bivšeg feudalnog Napuljskog kraljevstva odnosno u slučaju Poljske prostor koji je držala feudalna Carska Rusija.

Religioznost u Americi je najveća u najsiromašnijim saveznim državama. Foto: skepticink.com

Religioznost u Americi je najveća u najsiromašnijim saveznim državama. Foto: skepticink.com

Vekovi su potrebni da se jedan prostor promeni, a od Američkog građanskog rata je prošlo samo šest ili sedam generacija. Postoji nasleđe kulture, mentaliteta, infrastrukture, privrednih veza i vrednosti te mnogih drugih stvari. Nije to tako jednostavno.

U ovome uostalom leži i jedan od odgovora na pitanje zbog čega je naša država relativno siromašna u odnosu na zapadnoevropsko okruženje.

Kažemo jedan od odgovara, zato što uvek možemo da se ugledamo na Japan koji je uspeo da razbije "pravilo" koje smo gore pominjali i da vrlo brzo od feudalne i zaostale zemlje postane jedna od najbogatijih na svetu.

Zašto se ne ugledamo na Japan? Zato što je lakše kukati i krivite druge za sve nesreće i nedaće, umesto pogledati sebe, raditi na sebi i raditi time za društvo u celini.

(O. Š.)

Daljinac

Tagovi: Američki građanski rat, Američki Jug, Amerika, Jug, Konfederacija, Konfederativne Američke Države, Misisipi, SAD

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (6)
Poređaj komentare:
 • 8
  8

  Bogatstvo drzave je vrlo relativna stvar upravo kao i vreme koje ima casovnik po kojem se odredjuje tako i BDP nije jedini parametar koji gradjanima znaci ugledanje na odredjene osobine bogaih.

 • M
  Miki

  Dosao Sam do resenja U srpsku Glavu implantirati Japanski mentalitet I stigosmo ga

 • D
  drej

  Sta koga briga za tamo neke Amere...? Ona se raspada ubrzano i to je ono sto je bitno!

Hrabra majka naterala provalnika da trči za njom kako bi spasila decu: Na kraju je sustigao i izbo 20 puta (VIDEO)

Kremlj se sprema za samit Putina i Kima: Otkriveno o čemu će dvojica lidera razgovarati, ali i gde će se sastati

Panika u Japanu: Druga erupcija vulkana Aso za 7 dana, građani upozoreni da se drže podalje

Nova drama zbog Notr Dama: 3 velika elementa prete da se sruše svakog trenutka (TELEGRAFIKA)

Tramp nije bio u dosluhu sa Rusima: Šta je sve otkrio Milerov izveštaj o američkom predsedniku?

Premijer i vlada Malija podneli ostavke nakon ubistva 160 stočara

Haos u Severnoj Irskoj: Novinarka poginula u terorističkom napadu grupe "nova IRA", na policiju bacani molotovljevi kokteli (FOTO)

Planirao da spali katedralu u Njujorku, pa da avionom pobegne iz zemlje: Otkriven plan profesora koji je uneo pometnju u SAD

Notr Dam nije moguće obnoviti? Francuski arhitekta otkrio problem koji su napravili graditelji katedrale pre više od 8 vekova (VIDEO)

Tinejdžeri spalili devojku jer je prijavila nastavnika za seksualno uznemiravanje: Posuli su je kerozinom i zapalili

Grobar se upleo u narko biznis: Među spomenicima pronađen kilogram kokaina

Varnica izazvala stravičan požar u Notr Damu: Istražitelji još ne smeju da kroče u ruševine, ali jasno je da su instalacije glavni "krivac" za katastrofu

Kartel Sunca vlada Venecuelom, a njegovi članovi su političari i vojska? Trguju drogom, sarađuju sa pobunjenicima, a jedan incident iz 2013. pamti ceo svet (FOTO) (VIDEO)

Finska postaje užasna zemlja: Broj silovanja dece i zlostavljanja se povećao za trećinu!

Klinke krale hotdogove na pumpi, a kada je muškarac pokušao da ih spreči nastao je pakao (VIDEO)

"Igra je završena, nema zavere sa Rusima": Oglasio se Tramp i još jednom kao inspiraciju iskoristio popularnu seriju (FOTO)

Ronilac je pomagao da se spasu dečaci iz pećine na Tajlandu, a onda se i sam izgubio u jednoj: Pronašli su ga posle 24 sata i evo šta je prvo zatražio (FOTO)

Bivši čuvar u zatvoru pokušao da ubije svoju ženu: Izbo je nožem 23 puta i gušio je, a fotografije njenih povreda su šokirale sve (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Posle Trampa, Kim se sastaje i sa Putinom: Do sastanka će doći u Moskvi i to vrlo ubrzo

Studenti raspalili roštilj, izazvali veliki požar, pa kažnjeni sa 13,5 miliona evra: "Mi smo žrtveni jarčevi"

Majka monstrum ostavila sina i ćerku bez hrane 9 dana: Dok se provodila sa ljubavnikom, deca su jela tapete i izmet (VIDEO)

Detalji stravične nesreće u Portugaliji: Turisti krenuli na večeru, kada je autobus skliznuo s puta. To mesto poznato kao "crna tačka"

Uhapšen predsednički kandidat iz Gvatemale: Planirao je da ubije političke rivale i sarađivao je sa krijumčarima droge (VIDEO)

Boing posle tragedija juri sertifikat za "737 max": Gotov poslednji letački test, ostaju prizemljeni širom sveta do ponovnog dobijanja dozvole

Muškarac s kanisterima punim benzina i upaljačima ušao u katedralu: Panika u Njujorku od novog Notr Dama

Ko je uhapšeni Ugo Karvahal, jedan od vođa Kartela Sunca? Bio je blizak Čavezu i Maduru, optužuju ga za trgovinu drogom, a 2014. je zbog njega zamalo izbio haos (FOTO) (VIDEO)

Snažan zemljotres potresa Tajvan: Tresu se zgrade, ceo metro zaustavljen!

Novi test Severne Koreje: Kim lično posmatrao lansiranje taktički navođenog oružja, priča se da može da pogodi Amerikance

Panika u "boingu 737": Vatra buktala iz motora, uplašeni putnici skakali na krilo da se spasu (VIDEO)

Asanža su dve žene u Švedskoj optužile za silovanje, ali on tvrdi da je nevin: Sada bi istraga mogla ponovo da se pokrene, a evo šta se navodno desilo tih kobnih noći

Prvi video nakon jezive nesreće u Portugaliji: Ljudi bespomoćno gledaju u leševe i zdrobljeni autobus, od njega je ostala samo olupina

29 ljudi poginulo u autobuskoj nesreći u Portugaliji: Strahuje se da broj mrtvih nije konačan (FOTO) (VIDEO)

Četvoro ljudi povređeno na Akropolju u udaru groma

Preminuo bivši predsednik Perua koji se upucao nekoliko trenutaka pre hapšenja (VIDEO)

Glumica šokirala javnost: "Ostala sam u braku s mužem nakon što su ga uhvatili s dečjom pornografijom" (FOTO)

Banda povezana sa El Čapovim kartelom brutalno ubila čoveka: Odrubili mu glavu testerom, pa je ostavili ispred zgrade vlade

Prvi detalji o uzroku požara u Notr Damu: Da li je zbog ovoga izgorela katedrala?

Bivši predsednik Perua pucao u sebe kada je policija došla da ga uhapsi zbog mita (VIDEO)

Avion nemačke vlade napravio pometnju na aerodromu u Berlinu: Blokirao pistu, krilima dodirnuo zemlju prilikom sletanja (FOTO) (VIDEO)

Svrgnuti predsednik Sudana pod strogim nadzorom u samici: Uganda mu daje azil?

Trenuci koji su bili presudni za spasavanje Notr Dama: Dok je vatra gutala katedralu, imali su 66 minuta da iznesu blago

Otac traži smrtnu kaznu za teroristu sa Novog Zelanda: Mojoj ćerkici (5) je monstrum pucao u glavu (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima