≫ 

Zaboravljene reči Gadafija koje su predvidele da će završiti kao Sadam Husein

Gadafi je 2008. godine u svom izlaganju poručio arapskim liderima da bi sudbina Sadama Huseina mogla da sačeka sve njih i da će svi da stradaju od američke ruke

  • 22

Iako je mrtav već šest godina, reči libijskog lidera Moamera Gadafija ostale su upamćene sve do danas. On je naime često upozoravao šta će se dogoditi sa svetom u budućnosti, a mnogima se danas čini da je možda ipak bio u pravu. Jedna od takvih situacija, kada je održao takoreći "proročki govor", dogodila se na Arapskom samitu u Siriji 2008. godine.

GADAFIJEVE POSLEDNJE REČI: Dok je krvario i umirao, govorio je reči koje se ne zaboravljaju (UZNEMIRUJUĆI FOTO) (VIDEO)

Tu je Gadafi u svom izlaganju poručio arapskim liderima da bi sudbina Sadama Huseina mogla da sačeka sve njih i da će svi da stradaju od američke ruke.

U početku je kritikovao zašto se toliko ćuti oko pitanja Izraela i Palestine. Smatrao je da nije fer što svi traže da se granice vrate na one iz 1967. godine, jer bi to značilo da se onda brišu događaji iz 1948. godine. Upitao je sve zašto onda nije priznata država Palestina za sve ovo vreme.

Potom oštro optužuje SAD zbog invazije na Irak i pita ih da mu odgovore zašto su to uradili, jer nije bilo razloga za takav potez.

On ističe da Iračani nisu napali Njujork, nisu napali Pentagon i da Bin Laden nije njihov državljanin. Smatra da SAD treba svima da da objašnjenje zašto nisu istražili ubistvo Sadama Huseina, koji je obešen 2006. godine u vojnoj bazi Camp Justice, u blizini Bagdada.

Foto: Guliver/David Furst-Pool/Getty Images Foto: Guliver/David Furst-Pool/Getty Images

Potom upućuje oštru poruku svim prisutnim liderima što su svi sedeli po strani nakon njegovog pogubljenja i smatra da nije u redu što nisu ništa preduzeli.


Naglašava da je Amerika bila u prijateljskim odnosima sa Sadamom i da su se borili na istoj strani. Ističe da je Sadam imao dosta prijatelja u američkim krugovima i to na istaknutim položajima, ali da su mu na kraju svi okrenuli leđa.

Foto: Wikimedia/US Army Foto: Wikimedia/US Army

Gadafi je onda upozorio sve arapske lidere da ako su ovo Amerikanci mogli da urade Sadamu onda mogu da urade bilo kome, i da je samo pitanje vremena koji će arapski lider biti sledeća američka žrtva.

U to vreme njegove reči su mnogima delovale smešno, ali su se obistinile samo tri godine kasnije. Izbilo je Arapsko proleće, započele su revolucije u Tunisu i Egiptu, a iste su prerasle u rat u Siriji i Libiji.

Narod se pobunio protiv dugogodišnje vladavine i navodne represije svojih lidera i zahtevali su demokratske promene. Za mnoge nije tajna da je Amerika u svim ovim slučajevima uvek bila na strani opozicije i uvek protiv ljudi sa kojima su do juče blisko sarađivali.

Foto: Wikimedia/Ricardo Stuckert/PR Foto: Wikimedia/Ricardo Stuckert/PR

Moamer Gadafi je ubijen u oktobru 2011. godine u gradu Sirtu, koji važi za mesto odakle je i počeo uspon njegove vladavine. Nakon njegove smrti, Libija koja je do tog trenutka bila jedinstvena, bogata i jaka zemlja, postala je duboko podeljena, siromašna i nesigurna za život.

Printskrin: Youtube/BBC Newsnight Printskrin: Youtube/BBC Newsnight

Naravno tu je i Sirija, u kojoj građanski rat besni već sedam godina i koji potpuno razorio zemlju. Ona je podeljena između više frakcija, a još uvek je neizvesna budućnost njenog lidera Bašara al Asada nakon što jednog dana ovaj sukob okonča.

Njega Amerikanci smatraju diktatorom i ističu da on mora da odstupi sa vlasti, jer je kriv za sav haou koji se dešava u Siriji.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Iako je tada svima delovalo neverovatno da bi nešto ovako moglo da se desi samo nekoliko godina kasnije, ispada je Gadafi ipak predvideo najstrašniji mogući scenario koji je mogao da zadesi arapske lideri i čitavo njihovo društvo.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drayver

    3. jul 2017 | 19:07

    najveca zla ovog sveta dolaze sa zapada

  • Србин77

    3. jul 2017 | 21:49

    Док је било Гадафија било је и Либије, слободе и богатства.

  • Тутор

    3. jul 2017 | 19:34

    Слава му.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA